U Parizu uskoro na aukciji lična kolekcija kreatora visoke mode, Živanšija

Lična kolekcija francuskog kreatora visoke mode Ibera de Živanšija (Hubert de Givenchy), procenjena na 50 miliona evra, biće uskoro izložena i potom prodata u organizaciji aukcijske kuće Kristi (Christie's) u Parizu.

"Nameštaj i predmete treba milovati, gledati i voleti", rekao je Živanši jednom prilikom.

Njegova kolekcija od više od 1.200 komada biće izložena od 10. do 14. juna u salonima aukcijske kuće Kristi u Parizu.

Prodaja 800 predmeta biće održana uživo, dok će oko 400 manjih predmeta biti na onlajn prodaji.

U Parizu će šira javnost moći svakodnevno da otkrije sva blaga modnog majstora preminulog 2018. godine, koje je držao u svojoj vili u Parizu gde je živeo sa partnerom Filipom Veneom (Philippe Venet).

Obojica su imala istu strast jer su godinama prikupljali komade nameštaja i umetnička dela.

Živanšijeva kolekcija sadrži oko 200 slika starih i savremenih umetnika, oko 100 skulptura, francuski i evropski nameštaj, kao i brojne ukrasne predmete.

Kolekcija ne uključuje odeću, ali odražava strast legende visoke mode prema tkaninama koje su "oblačile" njegov nameštaj, navela je kuća Kristi.

Strastveni esteta, duboko ukorenjen u francuskoj kulturi, Živanši je svoju strast za umetnošću, dekoracijom i vrtovima smatrao kao produžetak svog rada visoke mode i igranje sa omiljenim bojama - zelenom, zlatnom, belom i crnom.

Živanši, rodjen u aristokratskoj porodici venecijanskog porekla, odrastao je sa pradedom koji je bio scenograf Pariske opere i dedom koji je vodio fabriku tapiserija, takodje veliki kolekcionar.

Od mode do dekoracije, kolekcija odražava jedinstven pristup Živanšija koji je oblačio Džeki Kenedi (Jackie Kennedy) i glumicu Odri Hepbern (Audrey Hepburn), njegovu muzu i poverenicu, dodala je aukcijska kuća.foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x