Čudni švedski zakon o imenima: Švedske vlasti odbile zahtev roditelja da dete nazovu Vladimir Putin

Švedske poreske vlasti odbile su zahtev roditelja da svom sinu daju ime Vladimir Putin.


Prema švedskom zakonu, poreske vlasti u zemlji mogu odbiti odluku roditelja o tome kako će nazvati svoje dete ako smatraju da je to uvredljivo ili smatraju da bi to moglo uzrokovati probleme toj osobi u budućnosti.


Takođe mogu odbiti zahtev ukoloko ime liči na prezime.


Kako prenosi portal The Local pozivajući se na švedske medije, još uvek nije poznato zašto je zahtev bračnog para iz malog grada Laholm da svoje dete nazovu imenom ruskog predsednika je odbijen. 


Ovo poslednje odbijanje nije prva kontroverza politike imenovanja u Stockholmu.


Poreske vlasti su godinama odbijale imena poput Ford, Allah, Ikea i Dotcom.


Osim ovih, odbijen je i zahtev da se dete rođeno 19991. nazoveBrfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116.


Naime, roditelji dečaka za koga su predložili ime Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, Elisabeth Hallin i Lasse Diding nisu želeli da svom detetu ikada daju zvanično ime, iz protesta jer  ih zakon ograničava.


Međutim, budući da roditelji nisu zakonski registrovali ime dečaka do njegove pete godine okružni sud u Halmstad  ih je kaznio sa oko današnjih 1.000 evra. Odgovarajući na novčanu kaznu, roditelji su 1996. dostavili Agenciji ime od 43 karaktera za svoje dete, ali im je zahtev takođe odbijen.Roditelji dečaka čije je srednje ime "Google", imali su više sreće, jer je ovo ime prihvaćeno.


Malo manje, ali ipak sreće, imali su Elias i Carol Kai, roditelji devojčice sa imenom "Metalica". Poreska agencija je ovo ime odbila, ali je sud presudio da nema razloga za odbijanjem i ime joj je zvanično dodeljeno.


Možda se upravo to desi i malenom "wannabe" Vladimirom Putinom, ukoliko roditelji podnesu žalbu sudu.


Foto: PixaBay ilustracija

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x