Uličnim festivalom završava se proslava 70 godina vladavine kraljice Elizabete Druge

Velikim uličnim festivalom tokom koga će hiljade izvodjača preći rutu dugu tri kilometara kroz London do Bakingemske palate danas se završava četvorodnevno slavlje povodom 70 godina vladavine kraljice Elizabete II.

Izvodjači će prikazati priču o kraljičinom životu igrom, oni su u živopisnim kostimima, sa karnevalskom muzikom, ogromnim lutkama i u old tajmerima.

Današnje slavlje će početi oglašavanjem zvona u Vestminsterskoj opatiji, a vojni orkestar će predvoditi pozlaćene kočije, iste one koje su prevezle kraljicu na njeno krunisanje 6. februara 1952. godina.

Devedesetšestogodišnja kraljica neće učestvovati u karnevalskom dogadjaju, ali će arhivski video o njoj biti prikazan na prozorima kočija.

Najžustriji ljubitelji kraljice i pored hladnog i kišovitog vremena proveli su noć pored puta gde će proći procesija da bi imali najbolji pregled. Neki će biti i učesnici dok su drugi došli da bi bili deo istorijskog trenutka.

Kraljica se nije pojavila u javnosti na dogadjajima za svoj platinasti jubilej od četvrtka, tada je stajala na balkonu Bakingemske palate i smešila se i mahala okupljenima. Ona je ograničila svoja pojavljivanja poslednjih meseci zbog, kako je Bakingemska palata opisala, problema sa kretanjem. Kraljica je preležala kovid-19 ovog proleća.

Ipak ona je oduševila zemlju kada se pojavila u nenajavljenom komičnom videu snimljenom ranije, i emitovanom na početku koncerta održanog juče ispred Bakingemske palate. U videu kraljica je pila čaj sa kompjuterski animiranim Medom Padington, dečjim književnim likom, i otkrila da baš kao i on voli sendviče sa marmeladom i uvek ima jedan u svojoj tašni.

Na velikom koncertu u čast 70 godina vladavine Elizabege druge nastupali su legendarna britanska grupa Kvin sa vokalom Adamom Lambertom pred nekoliko hiljada gledalaca, Dajana Ros, i druge zvezde kao što je Rod Stjuart, Djuran Djuran, Ališa Kis i Andrea Bočeli.

Koncert je počeo pesmama "We Will Rock You" i "Don't Stop Me Now" grupe "Kvin" pred oko 22.000 ljudi, medju kojima je 5.000 medicinskih radnika koji su igrali ključnu ulogu za vreme epidemije korona virusa.

Slavne ličnosti odale su počast kraljici i njenom služenju Britaniji i Komonveltu. Princ Čarls, njen najstariji sin i naslednik na tronu, istakao je ulogu svoje majke kao simbola jedinstva i stabilnosti kroz decenije.

Danas su se Čarls i njegova supruga Kamila pomešali sa ljudima na terenu za kriket u Londonu gde je veliki ručak povodom jubileja. Milioni ljudi širom zemlje takodje je postavilo stolove, balone i sve ostalo potrebno za piknik za slične ulične proslave i roštilje.

Kasnije danas slavne ličnosti, medju kojima i pevač Ed Širan, će otpevati "God Save the Queen" ispred Bakingemske palate kao finale proslave. Mnogi se nadaju da će se kraljica pojaviti na balkonu i da time završi praznični vikend.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x