Blater: Dodela Svetskog prvenstva Kataru je bila greška

Dodela Svetskog prvenstva Kataru bila je "greška" - izjavio je danas Sep Blater koji je u vreme kada je doneta ta odluka, bio predsednik Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa).

"Dodeliti Svetsko prvenstvo Kataru je jednostavno bila greška. Smatram da je to premala zemlja, velika kao kanton ovde u Švajcarskoj. Prvi problem koji se odmah pojavio bila je tamošnja klima", rekao je 12 dana pre početka turnira u Kataru 86-godišnji Blater u intervjuu za nemačku agenciju SID, podružnicu Frans presa.
Blater je bio na čelu Fifa kada je Katar 2010. godine izabran za domaćina Svetskog prvenstva 2022.

Izvršni komitet Fife je pre 12 godina glasao 14:8 u korist Katara da bude domaćin turnira, te se on plasirao ispred Sjedinjenih Američkih Država, u isto vreme kada je Rusiji dodeljen turnir 2018.

Blater je podsetio da je Fifa odlučila da u istom danu, 2. decembra 2010. godine, saopšti imena domaćina svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine "kako bi pokušala da spoji Rusiji u Sjedinjene Američke Države", kandidate za organizaciju tih takmičenja.

Konsenzus je, medjutim, narušen nedelju dana pre glasanja, objasnio je Blater u intervjuu.

Blater je rekao da je bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi tokom ručka u Jelisejskoj palati (23. novembra 2010) sa prestolonaslednikom Katara Taminom bin Hamedom al Tanijem, savetovao tadašnjeg predsednika Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišela Platinija da glasa za Katar.

Ovu verziju dogadjaja demantovao je Platini.

"Predsednik (Sarkozi) nikada nije tražio da glasam ni za koga, ali sam za vreme tog ručka shvatio da podržava Katar", rekao je Platini francuskim istažiteljima.

Katar je predmet brojnih kritika nevladinih organizacija zbog nepoštovanja ljudskih prava, posebno radnika migranata koji su tu zemlju pripremili za veliki predstojeći sportski turnir. U izveštaju objavljenom u maju, Amnesti Internešenel je pozvao Fifu da formira fond od 420 miliona evra za obeštećenje hiljada radnika migranata.

Sep Blater je naveo da podržava tu ideju, dok je katarski ministar rada odbija.

"Prirodna je obaveza Fife da bude deo toga", ocenio je Blater koji traži da fond za to "bude reda veličina bonusa isplaćenih za 32 zemlje učesnice (oko 420 miliona evra) ili čak duplo veći".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x