Spomenik Hugu Buliju - začetniku fudbala u Srbiji

Spomenik Hugu Buliju, beogradskom Jevrejinu koji je 1896. godine iz Berlina u Srbiju doneo prvu fudbalsku loptu, svečano je otkriven danas na Adi ciganliji u sklopu sportskog kompleksa Fudbalskog saveza Beograda (FSB).


Grad Beograd i Fudbalski savez Srbije (FSS) tako su na dostojan način odali počast čoveku koji je pre 125 godina bio začetnik fudbalske igre u Srbiji i zauvek otrgli iz zaborava sećanje na rodonačelnika fudbala na ovim prostorima.Spomen-bistu svečano su otkrili vršilac dužnosti predsednika FS Marko Pantelić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u prisustvu velikog broja funkcionera FSS, FSB i predstavnika jevrejske zajednice Beograda."Ako ne čuvamo sećanje na istoriju, na ljude koji su doneli mnogo toga lepog u naš grad i našu zemlju, onda nećemo imati budućnost. Na ovaj način ostajemo dosledni onome što smo radili kroz istoriju. Ovim gestom želimo da pokažemo da ćemo pamtiti sve one koji su u prošlosti dali doprinos fudbalu naše zemlje, a pogotovo čoveka kao što je Hugo Buli koji je u Beograd doneo prvu fudbalsku loptu", rekao je Pantelić.


Prva fudbalska utakmica u Beogradu odigrana je 19. maja, sedam dana nakon što je Buli fudbalsku loptu doneo u Beograd, kod Nebojša kule.

Nuli je tragično stradao u nacističkom logoru Staro sajmište 1941. godine.


Foto: Pixabax

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x