Više od 6.000 lekara iz Tokija zahteva da se otkažu Olimpijske igre

Udruženje lekara iz Tokija, koje predstavlja više od 6.000 doktora primarne zdravstvene zaštite, saopštilo je da bolnice u gradu domaćinu Olimpijskih igara "imaju pune ruke posla i nemaju gotovo nikakav rezervni kapacitet" , zahtevajući otkazivanje Olimpijskih igara.


"Zahtevamo da vlasti ubede MOK (Međunarodni olimpijski komitet) da je održavanje Olimpijskih igara u ovom trenutku izuzetno teško i da izdejstvuju odluku o otkazivanju Igara", naveli su iz udruženja u otvorenom pismu premijeru Yoshihide Suga, prenosi Rojters.Skok infekcija izazvao je uzbunu usred nedostatka medicinskog osoblja i bolničkih kreveta u nekim delovima japanske prestonice, primoravajući vladu da produži treće vanredno stanje u Tokiju kao i u nekoliko drugih prefektura do 31. maja.


Lekari će se uskoro suočiti sa dodatnim poteškoćama u radu sa pacijentima zbog iscrpljujućih vrućina tokom letnjih meseci i ako će Olimpijske igre doprineti porastu broja smrtnih slučajeva, "Japan će snositi maksimalnu odgovornost", dodaje se u otvorenom pismu lekara.


I drugi zdravstveni stručnjaci i medicinske grupe izrazili su zabrinutost zbog Olimpijskih igara, dok su peticiju na mreži kojom se traže otkazivanje Igara potpisale stotine hiljada ljudi.


Generalno, Japan je izbegao eksplozivno širenje virusa koje su iskusile druge države, ali vlada je naišla na oštre kritike zbog svog usporenog uvođenja vakcinacije.

Prema podacima Reutersa do sada je vakcinisano samo 3,5 odsto populacije.

Ipak, premijer Suga kaže da Japan može biti domaćin „bezbednih i sigurnih Olimpijskih igara“, prateći odgovarajuće mere ograničavanja Covid-19.

Pripreme za Igre koje će trajati od 23. jula do 8. avgusta napreduju po strogim Covid-19 protokolima, kao što je atletski test na kome je početkom maja učestvovalo 420 sportista.

Međutim, otkazano je više kampova za predolimpijski trening, uključujući jedan za atletski tim Sjedinjenih Država, a sportisti su izrazili zabrinutost zbog Igara koje se održavaju usred globalne pandemije.


Foto: PixaBay

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x