Apple opet suočen sa tužbom zbog usporavanja starijih uređaja

Apple je suočen s tužbom od strane udruženja za zaštitu potrošača Euroconsumers, zbog navodnog namernog usporavanja starijih iPhone uređaja u Italiji, prenosi TechCrunch.


Od Apple-a se traži 60 miliona evra odštete, odnosno oko 60 evra po uređaju za vlasnike iPhone 6 serije modela prodatih u Italiji između 2014. i 2020. godine.


Euroconsumers navodi da je naknada od 60 evra prosečan iznos koji su potrošači platili za zamenu baterije na svojim uređajima.


Els Bruggeman iz Euroconsumersa, rekla je da korisnici iPhone 6 serije modela nisu dobili proizvod održivog kvaliteta.„Ne samo da su potrošači prevareni, već su se morali suočiti sa frustracijom i finansijskom štetom“, objašnjava Bruggeman i dodaje kako je sa ekološkog stanovišta to krajnje neodgovorno. Apple-ov portparol je za The Verge rekao da nikada nisu skratili vek proizvoda ili pogoršali korisničko iskustvo sa namerom da potrošači nadograde svoje postojeće uređaje.„Naš je cilj uvek bio da prozvedemo uređaje koje naši kupci vole, a važan je deo učiniti da životni vek iPhonea bude što duži“, zaključuje portparol Applea.Prošle godine je Apple pristao na nagodbu u Sjedinjenim Američkim Državama u vrednosti 613 miliona dolara nakon što su priznali usporavanje starijih iPhonea kako bi se sačuvao vek trajanja baterije. Korisnici iPhonea otkrili su 2017. godine da iOS ograničava brzinu procesora kako baterije stare, a da im je Apple otkrio tu odluku, potrošači bi mogli umesto novog uređaja jednostavno da kupe novu bateriju.


Autor : GLEDAJ.RS/SEEBIZ

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x