Ekscentrični Elon Musk: Kako je suosnivač Tesle postao drugi najbogatiji čovek na svetu

Bogatstvo Elona Muska poraslo je za više od 126 milijardi dolara za samo godinu dana. Na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi Musk trenutno zauzima drugo mesto, a njegovo bogatsvo se, za smo godinu dana, uvećalo za neverovatnih  500 procenata.


Forbs ocenjuje da u rekordnoj godini bogatstva milijardera, niko na svetu nije imao boljih dvanaest meseci od Elona Muska.


Bogatstvo ekscentričnog suosnivača i izvršnog direktora Tesle poraslo je bez presedana, čineći ga drugom najbogatijom osobom na Forbesovoj listi svetskih milijardera do 2021. godine, sa neto vrednošću od 151 milijardu dolara, piše Forbes i napominje da su u analizi korišćene  cene akcija od 5. marta.


Muskova neto vrednost porasla je za neverovatnih 126,4 milijarde dolara od 18. marta 2020. To čini Muska, koji je na prošlogodišnjoj Forbsovoj listi vredeo 24,6 milijardi dolara, najvećim dobitkom u dolarima na rang listi 2021. godine. U procentima, Musk je bogatiji  za više od 500% nego pre godinu dana.


Tesline akcije su izvor uvećanja bogatsva Muska


Musk najveći deo svog bogatstva crpi iz  21% udela u Tesli. Povećanje njegovog bogatstva  prvenstveno je, kako ocenjuje Forbs,  podstaknuto porastom Teslinih akcija, koje su porasle više od 300% u odnosu na prošlogodišnju listu.

 Kompanija Tesla je nastavila da osvaja investitore uvođenjem novih vozila, povećanjem isporuka i pobedom nad očekivanjima analitičara. Tesla je dodat indeksu S&P 500 u decembru.


Raketni Musk: SpaceX Muska čini još bogatijim


Muskov drugi po veličini poduhvat, SpaceX, takođe je napredovao. U maju 2020. godine, privatna kompanija za istraživanje svemira pokrenula je prvu američku orbitalnu misiju sa ljudskom posadom nakon devet godina zastoja u ovoj oblasti.   U novembru je SpaceX počeo da prevozi astronaute do i sa Međunarodne svemirske stanice.

Do februara 2021. raketna kompanija je završila još jedan krug finansiranja, prikupivši 850 miliona dolara po procenjenoj vrednosti od 74 milijardi dolara, u odnosu na 46 milijardi dolara u avgustu 2020. Forbes procenjuje da Muskovih gotovo 48 odsto udela u SpaceX-u sada vredi oko 32 milijarde dolara.


Milijarderska trka sa preponama


Elon Musk je, u godini podviga, pretekao je izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga i postao četvrta najbogatija osoba na svetu početkom novembra 2020. godine. Nije mu trebalo mnogo vremena da  nadmaši suosnivača Microsofta Billa Gatesa i dospe na treće mesto. Mesec dana kasnije, Musk je preskočio i  francuskog  tajkuna Bernarda Arnaulta (vrednog 150 milijardi dolara) i postao druga najbogatija osoba na svetu.

Početkom januara 2021. godine, Musk je, podseća Forbs, na kratko pretekao izvršnog direktora Amazona Jeffa Bezosa kao najbogatiju osobu na svetu, pošto je njegova neto vrednost dostigla oko 190 milijardi dolara.


Bezos je od tada povratio tu titulu i prema Forbesu vredi 177 milijardi dolara od 5. marta 2021. godine. Musk je ostao na drugom mestu, a koliko će se tu i zadržati, ostaje da se vidi.


Foto: PixaBay

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x