Električni automobili u budućnosti bi trebali biti jeftiniji od klasičnih

Izgledno je da će električni automobili jednako koštati kao oni na gorivo, a verovatno će biti i jeftiniji zbog smanjenja troškova proizvodnje baterija. U prošloj godini je prodaja ovih vozila širom sveta porasla za 43 posto.


Pretpostavlja se da će biti jeftiniji od konvencionalnih vozila i bez subvencija za kupovinu, pokazale su analize za period od 2023. do 2025. godine. Prekretnica u prodaji već se dešava u Norveškoj gde su manji nameti za posledicu imali da električni automobili budu jeftiniji, prenosi SeeBiz pozivajući se na Klix.ba.

U skandinavskim državama je prošle godine tržišni udio ove vrste vozila bio 54 posto, što je više za pet posto u odnosu na druge evropske države.Dosadašnje cene nisu bile jedini razlog zašto nisu bili traženiji na tržištu. Među razlozima je i domet putovanja koji se može ostvariti jednim punjenjem. Ali, ove nedelje počele su se proizvoditi baterije čijim će se punjenjem od pet minuta moći putovati i do 320 kilometara.

Većina je saglasna da će električni automobili biti još traženiji onda kada im cena bude niža bez subvencija za kupovinu. Profesor Tim Lenton sa Univerziteta Exeter je upravo primer Norveške naveo kako progresivna poreska politika može podstaći kupovinu ovih vozila.


Prema njegovim podacima iz 2019., električni automobili u Norveškoj bili su jeftiniji za 0,3 posto i njihov tržišni udeo je bio 48 posto.


Podaci američkog poslovnog lista Bloomberg su pokazali da će smanjenje troškova proizvodnje baterija za vozila značiti to da njihova cena biti skoro jednaka ceni automobila na gorivo do 2023. S druge strane, profesor Lenton smatra da će se to desiti u periodu od 2024. do 2025.

U izveštaju kompanije McKinsey nazvanom "Globalne energetske perspektive u 2021." je navedeno da je izgledno da će ovi automobili biti najčešći izbor u sledećih pet godina u mnogim delovima sveta.


Bloombergov analitičar James Fith je napomenuo da se u poslednjih deset godina dogodio, kako je naveo, drastičan pad cene baterija i da je taj pad bio znatno veći od očekivanog. Pa je tako 2010. cena baterije od 30 kilovat sati za mali automobil koštala 30.000 dolara, a za taj novac se moglo kupiti običan auto. Sada, pokazuju podaci Bloomberga, takva baterija košta 4.100 dolara.


Očekuje da će pad troškova proizvodnje baterije do 2023.  značiti da će baterija za mali automobil koštati 3.000 dolara.


Autor : GLEDAJ.RS/SEEbiz / Klix.ba

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x