Evo zašto Elon Musk preporučuje Signal i kako je porasla njegova popularnost

Mnogi proizvođači chat aplikacija nastojali su da iskoriste pravila o privatnosti koje je uveo Facebook/WhatsApp, kako bi nagovorili korisnike da pređu na njihova rešenja.


U posljednjih nekoliko dana, među tim aplikacijama je jako odskočio Signal, koji je postao najpopularnija besplatna aplikacija po preuzimanjima u Google Playu i App Storeu.

Ovih dana jedan od najvećih zagovaratelja Signala je postao Elon Musk, koji je na Twitter profilu objavio svojim pratiteljima (njih 42 miliona), kako zbog promene pravila WhatsAppa i traženja obaveznog pristanka na nove uslove od strane Facebooka, preporučuje svima prelazak na Signal.

No pravi razlog zbog kojeg je Signal u posljednjih nedelju dana postao jako popularan leži u nekim drugim stvarima. Naime, najveći bum Signala dolazi u SAD-u, nakon što su Facebook i Twitter blokirali račune Donalda Trumpa, pa su njegovi sledbenici odlučili da pređu na druge platforme, među kojima im se nekako najviše dopada Signal Messenger, koji je u posljednjih nedelju dana preuzet čak 17,8 milliona puta, što je strašan rast, obzirom da je aplikacija u vlasništvu neprofitne organizacije Signal Foundation pre toga ostvarivala u prosjeku oko 50 hiljada preuzimanja dnevno.

Bez obzira na veliki rast, Signal je još uvek, kako to kažu Ameri, "underdog", jer je WhatsApp i dalje najpopularnija platforma s oko 2 milijarde mesečnih korisnika, dok ih je Signal prikupio oko 20 miliona.

Osim zbog Muska i Trumpovih fanova, Signal je veliki rast imao i u vreme Black Lives Matter protesta prošlog leta, kada su ga javno počeli podržavati mnogi aktivisti i novinari, kojima se dopalo to što aplikacija poruke nikada ne pohranjuje na platformine servere i mogu se dekriptirarati isključivo na uređajima korisnika kojima su poslate.

KAKO JE NASTAO SLIGNAL


Zanimljivo je da je Signal osnovao Brian Acton, koji je osnovao i WhatsApp. Nakon što je Facebook kupio WhatsApp, Acton je napustio kompaniju i osnovao neprofitnu organizaciju u okviru koje je razvio open-source enkripcijski protokol, koji je, da ironija bude veća, kasnije usvojio i WhatsApp.

Glavna prednost Signala u očuvanju privatnosti je u tome što je zaštita dovoljno dobra da u slučaju da sudovi zatraže podatke korisnika, mogu dobiti jedino informaciju o datumu kreiranja računa i datuma poslednje aktivnosti, što znači da nitko ne može doći do poruka i kontakata.

U svakom slučaju, rekli bismo da je Signal poprilično ispolitizovan. Njegove usluge koriste sve političke opcije, leve, desne i umerene, odnosno postaje sve popularniji među onima koji zbog političkih, legalnih, ali i ilegalnih razloga nastoje sačuvati svoje komunikacijske podatke pod svaku cenu.

Da li je zaista toliko sigurniji od WhatsAppa, Vibera, Telegrama, Sessiona i sličnih aplikacija pokazaće budućnost.

Autor : GLEDAJ.RS/SEEBIZ

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x