Evropskoj uniji potrebno milion javnih punionica za električna vozila

 Evropska unija mora da zacrta milion javno dostupnih punionica za električna vozila do 2024. i tri miliona do 2029. kako bi podstakla potrošače da prihvate novu tehnologiju, poručili su proizvođači automobila.


„Komisija EU mora brzo da reaguje i postavi obvezujuće ciljeve proširenja infrastrukture punjenja u državama članicama“, rekao je predsednik Udruženja evropskih proizvođača automobila Oliver Zipse, izvršni direktor nemačkog BMW-a.

„Inače će doći u pitanje čak zacrtano smanjenje (štetnih gasova) u borbi protiv klimatskih promena“, upozorio je Zipse.

Podaci iz industrije pokazuju da je EU u 2020. imala 224.538 javnih punionica.Strogi ciljevi pomoći će i proizvođačima automobila i operatorima elektroenergetskih mreža u planiranju, poručila je ACEA u pismu potrošačima i održivim transportnim grupama, čiji su su potpisnici i udruženje potrošača BEUC i savez nevladinih udruženja T&E.EU je pooštrio propise o emisiji štetnih gasova i proizvođači su na tržište počeli da izbacuju nove modele električnih vozila. Njihova prodaja raste u poslednje vreme, podstaknuta, između ostalog, i subvencijama vlada, oslonjenih na evropski program oporavka od pandemije koronavirusa.Problem je manjak javnih punionica, koje bi trebalo da budu dopuna onima na radnom mestu i u kući, i široka lepeza tarifa i načina plaćanja.EU bi trebao da usvoji jedinstvene standarde, ističu udruženja, a predlažu i plan o izgradnji oko 1.000 punionica za vodonik do 2029. godine.


Nemačka vlada usvojila je u sredu nacrt zakona koji predviđa hiljadu brzih punionica uz autoputeve do kraja 2023. godine, uz procenu potrebnih ulaganja od dve milijarde evra, navodi Reuters.Foto: Canva


Autor : GLEDAJ.RS/SEEBIZ

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x