Folksvagen i Majkrosoft udružuju snage zbog autonomne vožnje

Proizvođač automobila kompanija „Folksvagen grup“ i softverska kompanija „Majkrosoft“ najavili su da će sarađivati na ubrzavanju razvoja sistema za autonomna vozila. Ove dve kompanije već nekoliko godina sarađuju na razvoju sistema za umrežavanje, ali sada će saradnju proširiti i na autonomnu vožnju.


Ideja je da „Folksvagen“ objedini svoja rešenja na sistemima za autonomnu vožnju sa „Majkrosoftovim“ Azur klaudom kako bi stvorili koncept Platforme za autonomnu vožnju (Automated Driving Platform - ADP).


Kao i drugi proizvođači automobila, „Folksvagen“ ima velike planove da se proširi u sferu digitalne mobilnosti. Kako bi bili konkurentni na tom polju, potrebno je da razviju tehnologiju u oba pravca – umrežavanje automobila i autonomnu vožnju.


Još od prošle godine u „Folksvagenu“ su počeli da razvijaju svoj operativni sistem (VW.OS) za povezivanje automobila u jedinstvenu mrežu putem Car.Software jedinice.Međutim, kao i kod drugih proizvođača automobila, čini se da su još uvek daleko od sistema autonomne vožnje.S obzirom na to da razvoj tehnologije autonomne vožnje zahteva upravljanje ogromnim količinama podataka, u „Foksvagenu“ navode da će se oslanjati na „Majkrosoftova“ rešenja, sistem veštačke inteligencije i baze podataka.


Ovo partnerstvo bi trebalo da smanji trajanje razvojnog ciklusa sa mesec na nedelju dana, smataju u kompaniji.Ovime se „Folksvagen“ pridružio listi drugih proizvođača automobila koji su nedavno uvideli da im je potrebna tehnička podrška u razvoju autonomnih, umreženih, pa čak i infotejnment sistema.„Dženeral motors“ i „Kruz“ su se nedavno takođe, udružili sa „Majkrosoftom“ sa istim namerama. U međuvremenu „Ford“ je nedavno objavio odluku da će njegove sisteme od 2023. godine pokretati „Android auto“ platforma.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/RTS/ENGADGET.COM

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x