Ford gasi pogon zbog nestašice čipova, a to bi moglo da zadesi celu autoindustriju

Nedostatak čipova zatvorio je na nedelju dana pogon Forda u Louisvilleu. Sa istim problemom suočava se cela autoindustrija, a sličan scenario mogao bi da se desi i drugim fabrikama automobila u narednim mesecima.

Pogon u Louisvilleu zapošljava 3.800 radnika na sat, koji će primati oko 75% svoje uobičajene zarade tokom jednonedeljnog gašenja. 


„Globalna nestašica poluprovodnika predstavlja izazove i poremećaje u proizvodnji - za svetsku automobilsku industriju, uključujući Ford (F), što bi moglo imati značajan uticaj na radna mesta i ekonomiju s obzirom na važnost automobilske proizvodnje“, poručili su iz Forda, a prenosi CNN.


Proizvođači automobila smanjili su porudžbine za čipova početkom prošle godine kada je pandemija pritisnula kočnice u prodaji i proizvodnji automobila zbog privremenog zatvaranja pogona.


Kada se prodaja automobila vratila ranije nego što se očekivalo, ostavila je industriju da se bori sa nestašicom čipova.


Kristin Dziczek iz Centra za automobilska istraživanja kaže da će ovaj problem potrajati neko vreme, verovatno u naredna tri meseca.


Ona je objasnila da prosečan automobil ima između 50 i 150 čipova i, ako ih nema, nemoguće je nastaviti proces sklapanja automobila.


Ona ukazuje i da ovaj problem neće uticati samo na proizvođače automobila u SAD, već i na one u Evropi i Aziji.Autor : Gledaj.rs/CNN

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x