Gates ulaže milijarde dolara u borbu protiv klimatskih promena i pozive sve vlade u svetu da ulože u istraživanja

Treći najbogatiji čovek na svetu i osnivač Microsofta, Bill Gates želi u sledećih  pet godina da uloži ukupno dve milijarde dolara u projekte i pokretanje kompanija kako bi se izbjegle klimatske promene.


Potrebne su inovacije kako bi se izbegla klimatska katastrofa, rekao je Bill Gates u izjavi objavljenoj u ponedjeljak u nemačkom poslovnom dnevniku Handelsblatt. To ne bi bilo nemoguće, ali bilo bi vrlo teško, dodao je Gates.
Gates je pozvao da u sledećoj deceniji vlade petostruko povećaju ulaganja u istraživanje čiste energije i druge klimatske inovacije širom sveta.On procjenjuje da će za istraživanje godišnje biti potrebno najmanje 110 milijardi dolara.U svojoj novoj knjizi “Kako izbeći klimatsku katastrofu”, Gates poziva da se emisije CO2 potpuno eliminišu do 2050. godine, kako bi se izbegla velika ekološka i ekonomska šteta.Gates je istakao da se industrija mora promeniti i to  dosad neviđenim tempom. On napominje da bi rešavanje problema klimatskih promena bila „najneverovatnija stvar koju je čovečanstvo ikad učinilo“ i ocenio da je, u poređenju sa tim, okončanje pandemije korona virusa „vrlo, vrlo lako“.
Osnivač Microsofta veruje da su nužni porezi na CO2, a alternativne energije poput solarne i energije vetra su po njegovom mišljenju nezamenjive.


Foto: PixaBay

Autor : Gledaj.rs/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x