Google je blokirao deo izdavača novina u Australiji, tvrde da je u pitanju samo eksperiment

Google je odlučio da sakrije neke australijske veb stranice sa vestima iz rezultata pretrage, postavljajući poseban presedan na globalnom Internetu.


Google je to nazvao eksperimentom zbog, kako je rekao, jedinog zahteva za podelu prihoda od oglašavanja novinskim izdavačima koje je nametnula vlada Canberre.


Google je takođe tvrdio da eksperiment sprovode na samo 1 odsto korisnika svog pretraživača u Australiji. Pored toga, Google je objasnio kako njihov pretraživač inače sprovodi na desetine takvih eksperimenata. Ali takvo obrazloženje ne može ublažiti spor između Google-a i australijske vlade oko nametnute podele prihoda od oglašavanja.


Posle Google-ovog eksperimenta, Australijanci su videli kako najnovije vesti lokalnih izdavača nestaju u pretragama na najvećem svetskom pretraživaču na svetu, a umesto toga su prikazane veze do starih vesti, a u nekim slučajevima pretraživač je prikazivao opšte informacije o izdavaču, poput Vikipedije. Naravno, najnovije vesti australijskih izdavača nisu prikazane ni u ostatku sveta.

Kao opravdanje za svoju odluku, Google je rekao da meri uticaj izdavača novina i potragu na tržištu oglašavanja kako bi vladi Canberre dokazao da im njihove preporuke ili linkovi do vesti izdavača vesti vrede više nego što je Google zaradio od oglašivača. Google takođe tvrdi da im se objavljivanje takvog sadržaja ne isplati i da nemaju poslovnu osnovu za pregovaranje o plaćanju takvih publikacija.


Izdavači su odgovorili da su postavke Google eksperimenta pogrešne, tvrdeći da se vrednost pravovremenih i tačnih informacija o pretrazi ne može meriti Google eksperimentom i da je Google zanemario vrednost podataka koje prikuplja prilikom objavljivanja sadržaja izdavača novina, koliko dugo se čitaju, niti uzima u obzir druge podatke koje prikuplja, od kojih se neki koriste za prikupljanje prihoda od oglašavanja koji do njega dolaze upravo zbog objavljivanja novinskog sadržaja.

U proleće prošle godine, australijska vlada je naredila Google-u i Facebook-u da se dogovore sa izdavačima novina o podeli prihoda od oglašavanja za preuzimanje vesti od izdavača. Ni Google ni Facebook nisu pristali na takav zahtev, pa je vlada Canberre krajem prošle godine donela obavezujuću odluku o udelu novinskih izdavača za oglašavanje na Google-u i Facebook-u na onim stranicama na kojima objavljuju vesti.


Reakcije Google-a i Facebook-a kretale su se od napuštanja tržišta do ograničavanja njihovih usluga ili naplate. Google je izjavio da ne žele da plaćaju sadržaj vesti ni pod čijim uslovima, osim pod svojim.

Google-ova poslovna politika je da zadrži kontrolu nad objavljivanjem vesti putem svoje usluge.

Australijski eksperiment, kako ga naziva Google, jeste da će potvrditi snažnu moć te i drugih velikih tehnoloških kompanija u pregovorima sa vladama bilo gde u svetu, osim naravno sa onima sa kojima nema pregovora poput kineske vlade.

Naime, pored moćnih softverskih alata i monopola koje su postigle velike tehnološke kompanije, njihova snaga je i u velikom vlasništvu i udelu u investicijama u svim infrastrukturnim delovima telekomunikacione infrastrukture i Interneta kao što su podmorski kablovi, data centri ...

Veliki i presudni delovi ne samo softvera i platformi već i hardvera druga telekomunikaciona infrastruktura je u vlasništvu kompanije Big Tech.


Autor : GLEDAJ.RS/SEEBIZ

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x