Googleovi radnici idu korak dalje, osnivaju globalni sindikalni savez

Googleovi radnici iz celog sveta osnivaju sindikalni savez pod nazivom Alpha Global, objavila je u ponedjeljak globalna federacija sindikata uslužnog sektora UNI Global Union.


Alpha Global će se boriti za prava radnika zaposlenih na neodređeno i određeno vreme, povremenih i radnika podizvođača u zemljama poput SAD-a, Švajcarske, Švedske i Velike Britanije, saopštio je UNI Global Union koji je pomogao u njegovom osnivanju.

UNI Global Union zastupa oko 20 miliona radnika u uslužnim sektorima u više od 150 zemalja svijeta, prenosi SeeBiz.

“Problemi u Alphabetu … nisu ograničeni na jednu zemlju i moraju se rešavati na globalnom nivou”, izjavila je generalni sekretar UNI Global Uniona Christy Hoffman.


Biznis Insajder napominje da nije jasno koliko je privremenih ili radnika po ugovoru sa Google-om pristupilo Alpha Global-u. Veruje se daće u ovom trenutku to biti mali deo radne snage kompanije. The Verge, koji je prvi preneo vest o novom savezu, izveštava da novi entitet neće imati nikakvu pravnu pregovaračku moć sa Google-om.


Prema američkom zakonu o radu, kompanija Alphabet može da ignoriše zahteve sindikata sve dok ga ne podrži većina zaposlenih. Sindikati su ivrlo retka pojava u tehnološkom sektoru koji se dugo opirao nastojanjima visoko kvalifikovane radne snage da se organizovano bori za svoja prava.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/SEEBIZ/BussinesInsider

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x