Hjundai povukao izjavu o Eplu zbog koje su akcije skočile do neba

Korporacija Hjundai izmenila je izjavu u kojoj je stajalo da pregovara sa Eplom o razvoju autonomnog vozila.


Prethodno je najava saradnje dva giganta izazvala skok deonica južnoikorejskog proizvođača kojim je ta kompanija povećala svoju tržišnu kapitalizaciju za osam milijardi dolara.

Iz Hjundaija sada navode samo da su primili zahteve za saradnju od brojnih potencijalnih partnerskih kompanija, piše Blumberg.


Menjajući svoju objavu po drugi put za samo nekoliko sati, Hjundai navodi da su ga kontaktirali brojni potencijalni partneri u razvoju autonomnih električnih vozila, i u toj objavi u potpunosti je isključio pominjanje Epla, piše B92.

Akcije Hjundaija skočile su čak 19 odsto nakon što su južnokorejski mediji prethodno objavili da je ta kompanija u pregovorima sa američkom firmom, a taj skok samo je malo umanjen nakon izmene saopštenja južnokorejskog giganta.

Time što je prvo pomenuo Epl, Hjundai rizikuje da se američki tehnološki gigant naljuti jer je poznat po svojoj tajnovitosti kada se radi o novim proizvodima i partnerima, piše njujorška agencija.

Kako su radovi na razvoju te grane još u ranoj fazi, Eplu će biti potrebno najmanje još pola decenije da na tržište lansira svoje autonomno električno vozilo, kazali su za "Blumberg njuz" ljudi upoznati sa situacijom. Sve ukazuje na to da ta kompanija ne žuri u donošenju odluke o potencijalnim partnerima u oblasti auto-industrije.

Skok akcija Hjundaija na berzi u Seulu bio je najveći još od 1988. godine.

Kablovski kanal "Koreja ekonomik dejlija" prvi je objavio vest o pregovorima s Eplom, navodeći da je Hjundai završio interne razgovore o tom projektu i čeka odobrenje predsednika borda kompanije.

Autor : GLEDAJ.RS/B92

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x