Huawei se okreće razvoju softvera, postaje konkurencija Google-u

Huawei pojačava napore u softverskim područjima poput računarstva u oblaku i pametnih automobila jer američke sankcije štete njegovom hardverskom poslovanju.


Prošli nedelje je Arcfox, marka u sastavu proizvođača automobila BAIC Group, lansirao automobil sa Huaweijevom tehnologijom vozila. Sadržao je kokpit opremljen HarmonyOS-om, operativnim sistemom koji je Huawei pokrenuo 2019. godine, kao i mogućnosti autonomne vožnje. Huawei neće proizvoditi automobile, već će se usredsrediti  na tehnologiju koja ih pokreće, prenosi portal SeeBiz.

A u nedjelju je Huawei lansirao neke nove proizvode za računarstvo u oblaku i čini se da izaziva kineskog lidera na tržištu, Alibabu.

Huawei je u nedjeljnom saopštenju za javnost objavio da se nada da će fokus na oblak "na kraju povećati udeo našeg softverskog i uslužnog poslovanja u našem ukupnom miksu prihoda".

Orijentacija na softverski segment dolazi nakon što su američke sankcije Huaweiju usporile prodaju pametnih telefona. Kineski gigant stavljen je na crnu listu poznatu kao Entitetska lista 2019. godine koja mu je ograničila pristup nekim američkim tehnologijama. Prošle godine Washington je uspeo da odseče Huawei od dobavljača ključnih zaliha poluprovodnika.

"Huawei se fokusira na stvaranje kompanije za softver / oblak i usluge", rekao je Neil Shah, direktor istraživanja u Counterpoint Researchu.

Kao rezultat sankcija Washingtona, Shah je rekao da kineska kompanija "nije u mogućnosti da nabavi kritične poluprovodničke komponente i srodnu tehnologiju" iz SAD-a

"Huawei ovim naporima postaje poput Google-a", rekao je.

Google proizvodi Android mobilni operativni sistem koji koristi većina svetskih pametnih telefona. Tehnološki div takođe radi na softveru za automobile i ima brzorastuće poslovanje sa računrima u oblaku.

Autor : Gledaj.rs/SeeBiz

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x