Letelica Nase namerno udarila u asteroid u probnoj misiji

Letelica američke svemirske agencije NASA namerno je noćas udarila u asteroid sa ciljem da ga skrene sa njegove putanje u probnoj misiji bez presedana koja treba čovečanstvu da pokaže da li će moći da se odbrani od potencijalne buduće pretnje.

Letelica Nase, manja od automobila, udarila je svoju metu brzinom većom od 20.000 kilometara na sat u predvidjeno vreme (1.14 po srednjoevropskom vremenu danas), prenosi Frans pres.

Timovi Nase okupljeni u kontrolnom centru misije u Lorelu u američkoj državi Merilend, s oduševljenjem su pratili spektakularne snimke asteroida kako se približava neposredno pre sudara.

Galaktički veliki udarac dogodio se na udaljenosti od 9,6 miliona kilometara, sa svemirskom letelicom nazvanom Dart koja je udarila u asteroid od 160 metara nazvan Dimorfos brzonom od 22,500 kilometra na sat.

Naučnici su očekivali da će udarcem da se napravi krater, izbaci kamenje u svemir i najvažnije da se malo promeni orbita asteroida.

Iako je udarac bio odmah očigledan, radio signal Darta je odjednom prekinut, biće potrebno više dana ili nedelja pre nego što se utvrdi u kolikoj meri je promenjena putanja asteroida.

Očekuje se da putanja bude promenjena jedan stepen, što ne zvuči da je mnogo, ali naučnici kažu da će to predstavljati znatnu promenu tokom godina, prenosi AP.

Naučnici i sturčnjaci za odbranu planete više vole da malo pomere preteći asteroid ili kometu sa putanje, nego da ih raznesu i stvore više delova koji bi mogli da padnu na Zemlju.

Misija koja je koštala 325 miliona dolara predstavljala je prvi pokušaj promene položaja asteroida ili nekog prirodnog objekta u svemiru.

"Dinosaurusi nisu imali svemirski program da znaju šta dolazi, ali mi imamo", rekla je viši stručnjak Nase za klimu Ketrin Kalvin u osvrtu na masovno izumiranje dinosaurusa pre 66 miliona godina koje je, veruje se, izazvano velikim udarcem asteroida, vulkanskim erupcijama ili obe te pojave.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x