Maskova raketa Staršip konačno sletela, iz petog pokušaja (VIDEO)

Prototip rakete kompanije Spejs Eks američkog milijaredera Ilona Maska, Staršip, uspela je da uspešno sleti, nakon četiri neuspešna pokušaja.


Staršip je poleteo sa lokacije te kompanije u Boka Čiku na jugu američke savezne države Teksas i dostigao planiran maksimalnu visinu od 10 kilometara, nakon čega je na trenutak lebdeo, a zatim se vrhom nadole usmerio nazad ka Zemlji.


Nakon što se vratila u vertikalni položaj, letelica se mirno spustila, preneo je Tanjug.Na video snimku spuštanja vidi se kako plamen nastavlja da gori i nakon što se motor isključio, ali je automatski sistem za suzbijanje vatre ispustio mlaz vode i ugasio je.Mask je vest o uspešnom sletanju objavio na Tviteru koristeći jezik specifičan za svemirske letove: "Sletanje Staršipa nominalno!"Ovaj uspeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Ilona Maska u razvoju letelice za višekratnu upotrebu, sposobne da nosi velike količine tereta i astronauta do Meseca i Marsa.


Ovo je bilo peto lansiranje potpuno kompletiranog modela letelice na visinu od 10 kilometara od decembra 2020. godine, a tokom prethodnih pokušaja letelice su eksplodirale pri sletanju ili neposredno nakon sletanja.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x