Mihajlović: Stabilno snabdevanje gasom, država spremna za sve situacije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je snabdevanje gasom Balkanskim tokom stabilno i da, za sada, nema najava o prekidu isporuke gasa iz Bugarske, ali da će država pokrenuti krizni plan ukoliko do toga dodje.
"Srbija redovno dobija ugovorene količine gasa Balkanskim tokom preko Bugarske koja je tranzitna zemlja i kojoj je obustavljena isporuka gasa. Za sada je sve uobičajeno, što ne znači da nismo spremni za svaku situaciju. Mi se mesecima spremamo za svaku situaciju", kazala je Mihajlović, gostujući na RTS-u.

Dodala je da to što nema nema nikakvih najava o prekidu isporuke gasa ne znači da ne može da se desi da Bugarska, budući da je 100 odsto zavisna od ruskog gasa, odluči da preuzme deo iz tranzita za sebe.

"Mi smo spremni, što znači da imamo gasa u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru za više od mesec dana. Druga opcija kriznog plana je supstitucija, najčešće je to mazut ili ograničenje isporuka. Treća stvar je da ruski partneri nastave isporuku preko Mađdjarske. U svakom slučaju smo spremni za svaku vrstu scenarija u momentu energetsko-političke krize", rekla je ministaraka.

Navela je da Srbija dobija Balkanskim tokom šest miliona kubnih metara gasa, da je jučerašnja potrošnja bila oko pet miliona, ali da u zimskim mesecima potrošnja bude izmedju 11 miliona i 15 miliona dnevno.

"Radimo na pripremi za zimsku sezonu, koja neće biti laka nikome u Evropi, posebno ne državama koje su 100 odsto zavisne od ruskog gasa, kao što smo mi. Razmatramo i alternativne rute, postoje slobodni kapaciteti Transgasa u Balkanskom toku od oko 10 odsto, što je blizu polovine naše godišnje potrošnje", kazala je Mihajlovoć.

Dodala je da Bulgartransgas ima slobodne kapacitete i turski operator može da transportuje te količine gasa, koje će biti dovoljne za stabilnost snabdevanja u Srbiji.

"Uradićemo sve da i za privredu, koja troši 70 odsto od ukupne potrošnje gasa, i za gradjane obezbedimo dovoljne količine i za zimsku sezonu. Skladište u Banatskom Dvoru se stalno dopunjuje, pregovori o novom ili produžetku postojećeg ugovora sa Gaspromom su u toku, pregovaramo i sa drugim državama u o zajedničkom skladištu Srbija-Bugarska-Madjarska", rekla je Mihajlović.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x