MOTIKU ZAMENILI KAMEROM : U OVOM SELU ŽIVI NAJVIŠE JUTJUBERA

Da jutjuberi zarađuju gotovo astronomske cifre za kreiranje sadržaja zna većina stanovnika planete, međutim nije mnogo onih koji su se odvažili da svoje osnovno zanimanje zamene snimanjem Jutjub video klipova.


Ovo pravilo verovatno važi za celu planetu, sem jednog mesta na svetu - sela po imenu Tulsi u indijskoj državi Čatisgar.


U ovom neobičnom selu trećina od 3.000 stanovnika pravi video snimke i na taj način zarađuje za život.


Mnogi od ovih kreatora sadržaja su nekada bili farmeri, ali nakon što su čuli da su neki od njihovih komšija udvostručili, čak i utrostručili prihode praveći Jutjub video snimke, odlučili su da je vreme za promenu karijere.


Priča o indijskom "YouTube selu" počela je sa dva prijatelja, Gianendra Shukla i Jai Verma, koji su napustili posao mrežnih inžinjera da bi pravili video sadržaj. Ubrzo su počeli poprilično da zarađuju od svog novog poduhvata, a glas o njihovom uspehu proširio se po celom selu.


„Ranije sam radio u SBI, kao mrežni inženjer. Moja kancelarija je imala brzi internet i tamo sam gledao video snimke na Jutjubu“, rekao je Shukla novinskoj agenciji ANI. „Već sam voleo filmove. U 2011-12, lansirana je nova verzija IouTube-a. U to vreme je bilo vrlo malo kanala na jutjubu. Nisam bio zadovoljan svojim poslom od 9 do 5. Zato sam napustio posao i počeo sa Jutjubom.”"


Navikli da dele znanje i znanje o kreiranju sadržaja i postavljanju na Jutjub i druge društvene mreže podelili su sa svojim prijateljima i komšijama.


U slu Tulsi u kreiranje videa danas je uključena četvrtina sela, trećina sela se aktivno bavi ovim poslom.


Najmlađi jutjuber ima 15 godina, a najstariji 85 godina. Mnogi od njih motiku su zamenili kamerom i kažu da im ide sasvim dobro.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x