Najmanje 10 hakerskih grupa znalo nedostatke Majkrosofta

Najmanje 10 različitih hakerskih grupa iskoristilo je nedavno otkrivene nedostatke softvera Majkrosoft pošte, za napade širom sveta, objavila je danas kompanija za kibernetičku zaštitu ESET u blogu.U objavi ESET navodi se da već postoje znaci eksploatacije sajber-kriminala, pri čemu je jedna grupa specijalizovana za krađu računarskih resursa za eksploataciju kripto valute, prenosi Rojters.ESET je imenovao i devet drugih grupa usmerenih na špijunažu za koje tvrdi da su iskoristile nedostatke da bi provalile u ciljane mreže - od kojih se neke drugi istraživači povezali sa Kinom.
Majkrosoft je za hakovanje optužio Kinu, a kineska vlada poriče bilo kakvu ulogu.
Zanimljivo je da je nekoliko grupa izgleda znalo za probleme pre nego što ih je Majkrosoft objavio 2. marta, navodi Rojters.
Ben Rid, direktor kompanije za kibernetičku bezbednost FireEie, rekao je da ne može da potvrdi detalje u poruci ESET-a, ali rekao je da je njegova kompanija takođe primetila „više verovatno kineskih grupa“ koje koriste Mjkrosoftove nedostatke u različitim talasima.
Iz ESET-a dodaju da je „vrlo neobično“ da toliko različitih grupa za sajber špijunažu ima pristup istim informacijama pre nego što budu objavljene u javnosti.Nagađa se da su ili informacije „nekako procurile“ uoči Majkrosoftove najave ili ih je otkrila treća strana koja pruža informacije o ranjivosti sajber špijunima, prenosi Rojters.Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x