NASA test SLS rakete prekinut pre vremena, NASA negira neuspeh

Ispitivanje motora nove rakete američke svemirske agencije (NASA), koja bi trebalo da lansira Amerikance na Mesec, završeno je pre vremena, ali agencija negira da je test bio neuspešan.

Nešto pre 17.30 u subotu, prema Istočnoj vremenskoj zoni (EST), četiri motora megarakete uspešno su se upalila, radila jedan minut, a test je potom prekinut, javlja BBC.

Ova procena osnovne faze lansiranja moćne rakete Sistema za lansiranje u svemir (SLS) izvedena je u Svemirskom centru Stenis u Misisipiju. SLS je deo NASA-inog programa Artemis, koji ima za cilj da vrati Amerikance na površinu Meseca u narednim godinama.

Međutim, motori megarakete trebalo je da rade osam minuta da bi simulirali uspon rakete u orbitu. Iako se to nije dogodilo, plan je da ova raketa izvede prvi let kasnije ove godine. Ovo će SLS učiniti najmoćnijom raketom koja je ikada odletela u svemir, piše BBC.

Nakon toplotnog testa, SLS će biti poslat u svemirski centar Kenedi na Floridi. NASA će potom lansirati zajedno SLS i svemirsku letelicu Orion na put oko Meseca kako bi testirala performanse, bezbednost i komunikacijske sposobnosti letelice.Prva misija pod nazivom Artemis I trebalo bi da bude izvedena ove godine, ali bez astronauta.

Još nije poznato šta se zapravo dogodilo tokom ispitivanja megarakete.

Džon Hanikat, menadžer programa SLS-a u NASA centru u Alabami, rekao je samo da je bilo "puno dinamike" kada se motor ugasio.

NASA negira da se radi o bilo kakvom neuspehu. Kako kažu, upravo zbog toga se ispituju rakete.

"Pre nego što američke astronaute stavimo u američke rakete, one moraju biti savršene", rekao je administrator NASA Džim Brindenstin.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x