Ogroman udarac za Samsung: Naslednik carstva Samsunga osuđen na zatvorsku kaznu

Naslednik poslovnog carstva Samsung Lee Jae-yong osuđen je na zatvorsku kaznu na ponovljenom suđenju za korupciju, preneli su u lokalni mediji i tom presudom tehnološki div ostaje bez osobe koja donosi glavne odluke u poslovanju.


Visoki sud Seula izrekao je kaznu od 2,5 godine zatvora Leeju, formalno potpredsedniku Samsung Electronics, najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona i računarskih čipova, preneli su južnokorejski mediji i nacionalna agencija Yonhap.


Lee već nekoliko godina vodi kompaniju nakon što je njegov otac pretrpeo srčani udar i nakon toga umro u oktobru prošle godine.

U pozadini slučaja je korupcijski skandal koji je zahvatio bivšu južnokorejsku predsednicu Park Geun-hye i Lee je proglašen kriivm za pronevere i davanje mita.

Lee je "aktivno davao mito i posredno od predsednice tražio da koristi svoja ovlašćenja kako bi se osigurao  prijenos vlasti na čelu poslovnog konglomerata", napisao je sud u presudi.

"Vrlo je nesretno što je Samsung, najveća kompanija u zemlji koja se ponosi inovacijama, ponovo uključena u kaznena dela kad god se zbiva prenos političke vlasti."

Tužitelji su tvrdili da je Samsung platio velike iznose novca kompanijama koje su bile u vlasništvu osobe bliske bivšoj predsednici države.

Lee je odmah nakon izricanja presude odveden u pritvor.

Lee je ranije osuđen na pet godina zatvora za korpuciju u 2017., a ta je kazna godinu kasnije pretvorena u uslovnu kaznu. No, Vrhovni sud poništio je presudu i naredio novo suđenje.

"Ovo je ogromni udarac i velika kriza za Samsung", rekao je za Afp Kim Dae-jong, profesor ekonomije na univerzitetu Sejong.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/SEEBIZ

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x