Pet sindikata u RS traži vraćanje toplog obroka i regresa

Predstavnici pet sindikata danas su u Narodnoj skupštini Republike Srpske predali inicijativu za pokretanje interpelacije da se zaposlenima u javnom sektoru Republike Srpske vrati zakonsko pravo na topli obrok i regres.
Predsednik Sindikata zaposlenih u javnoj upravi Božo Marić izjavio je da je interpelacija pravni mehanizam koji Narodna skupština RS treba da iskoristi kako bi nadzirala rad Vlade RS.

"Na ovaj korak odlučili smo se jer premijer Radovan Višković pet i po meseci spava zimski san. Neće da poštuje zaključak poslanika Narodne skupštine RS, koji je jednoglasno usvojen, kojim je vlada obavezna da ispravi nepravdu prema zaposlenima, koji i dalje nemaju pravo na topli obrok i regres", kazao je on.

"Živimou paradokslanoj državi, gde najteži kriminalci imaju tri obroka o trošku države. S druge strane, radnici nemaju nijedan obrok iz budžeta. To je bruka i sramota i vlada mora da zaustavi tu diskriminaciju", dodao je.

Marić je upitao da li 57 glasova narodnih poslanika ne vrede ništa, pa premijer Višković ćuti i ne oglašava se.

"Danas nas je ovde stotinu, sledeći put biće nas hiljade“, kazao je Marić.

Inicijativu za podnošenje interpelacije podržali su Sindikat uprave RS, Sindikat radnika unutrašnjih poslova, Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, te Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

S druge strane, predsedica Saveza sindikata RS Ranka Mišić danas se sastala s entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem.

Ona je posle sastanka izjavila da su stotine miliona konvertibilnih maraka iz budžeta RS upućene realnom sektoru, ali da, uprkos tome, plate za 175.000 radnika u ovom sektoru nisu blizu prosečne plate u RS.

"Svi znamo kakvo je stanje u realnom sekotru. Prava radnika su ugrožena kod značajnog broja poslodavaca... Pozivam vladu da se konačno podvuče linija i kaže ko su loši poslodavci u RS", kazala je Mišić.

Ona je najavila da će Savez sindikata RS u nedelju, 1. maja, poslati jasnu poruku o pravima i standardu radnika, posebno onih u realnom sektoru.

Premijer Višković čestitao je radnicima 1. maj, Medjunarodni praznika rada, navodeći da se Vlada i institucije RS bore za njihova prava.


foto : pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x