Polestar najavljuje prvi klimatski neutralni automobil do 2030.

Marka električnih automobila Polestar nije prema tržišnom udelu značajan igrač na svetskoj sceni, ali budući da su u vlasništvu Volva mogu sebi da dozvole postavljanje ambicioznih ciljeva koji ne moraju nužno biti odmah komercijalno isplativi.


U sklopu predstavljanja godišnjeg finansijskog izveštaja kompanije, njihov generalni direktor Thomas Ingenlath najavio je veliki cilj koji bi trebalo da ispune  do 2030. godine. Taj cilj uključuje proizvodnju i predstavljanje automobila iz projekta Polestar 0, prvog istinski klimatski neutralnog električnog automobila koji bi imao nultu emisiju ugljen dioksida – od prvog do zadnjeg trenutka, piše Autonet.

Do sada se klimatska neutralnost na nivou pojedinih pogona ili kompanija postizala smanjenjem emisija i otkupom ugljen kredita (offseta), no mnogi stručnjaci kažu kako takav pristup nije održiv u dugom roku, pogotovo u tradicionalno “prljavoj” automobilskoj industriji, i kako nije garant da će se klimatske promene  zaustaviti. Ingenlath stoga najavljuje da će Polestar biti prvi proizvođač koji će potpuno promeniti paradigmu i krenuti u smeru koji je danas neostvariv.

Na putu ka klimatski neutralnom automobilu moraće da preispitaju sve dosadašnje procese i traže inovacije u svim poljima tehnologije. Oko pogona i njegovog zagađenja ne moraju brinuti, kažu, jer je on već sada na struju. Ono što je sledeće područje koje treba “ozeleniti” jeste proizvodnja i emisije gasova sa efektom staklene bašte koji nastaju u tom procesu, a sve kako bi nova vozila iz linije Polestar 0 bila ekološki potpuno neutralna tokom celog svog životnog ciklusa.

“Kupci nas guraju prema održivoj ekonomiji. Treba im dati prave alate kako bi mogli da donesu informisane i etične odluke”, naglasio je Ingenlath.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/SEEBIZ

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x