Prosečna starost vozila u Srbiji 17 godina

Aleksandra Graovac iz Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova je izjavila za N1 da je prosečna starost vozila u Srbiji 17 godina i da to, između ostalog, ima uticaj na zagađenje vazduha.


„Automobilska industrija godinama radi na tome da se emisije izduvnih gasova koje proizvode automobili smanjuje. To je problem kod starijih vozila kod kojih je ta emisija nekontrolisana“, rekla je Graovac u emisiji N1 Studio live.


Prema njenim rečima, automobilska industrija jeste zagađivač ali, kako objašnjava ne jedan od najvećih.


Podseća da se automobilska industrija obavezala da će smanjiti izduvne emisije do 2030. godine za 60 odsto.„Jako je teško da se to ispuni ukoliko se ne okrene drastično proizvodnji ekološki podobnijih vozila tj. vozila sa manjom emisijom izduvnih gasova“, ocenjuje ona.


Graovac kaže da je uredba Ministarstva životne sredine o subvencionisanju električnih i hibridnih vozila pozitivan korak.

Ne može se očekivati veća prodaja hibridnih vozila


„Ali i dalje ne možemo očekivati veću prodaju, recimo, električnih vozila zbog toga što infrastruktura ne prati taj deo“, kaže Graovac i dodaje da je potrebno preispitati i sistem registracije.


Dodaje da je prodaja novih vozila pala za oko 25 odsto, ali je gotovo isti broj polovnih vozila uvezen u Srbiju.


„Naime, uvoz je pao za samo 725 polovnih vozila, po podacima o prvoj registraciji“, navodi ona za N1.

Autor : Gledaj.rs/N1

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x