Rekordan pad prodaje automobila u Evropi

Prodaja evropskih automobila pala je za skoro četvrtinu u prošloj godini, dok je pandemija koronavirusa izazvala najtežu krizu u istorijii ove profitabilne industrije.


Registracija novih automobila pala je za 23,7 posto u 2020. ili za tri miliona vozila, na ukupnn 9,9 miliona automobila, saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila.


Iz Udruženja navode da su lockdown i ostale restrikcije imali "posledice bez presedana po prodaju automobila širom Evrope".

Sva velika tržišta zabeležila su dvocifreni pad, i to 32,3 posto u Španiji, 28 posto u Italiji i 25 posto u Francuskoj. Nemačka je zabilježila umereniji pad od 19 posto.

Decembarske prodaje bile su za 3,3 posto manje nego prethodne godine, ali su rezultati prodaje drastično varirali od tržišta do tržišta.


Nemački proizvođač vozila Volkswagen izgubio je tri posto tržišnog udela, dok su dobitke prijavili PSA Peugeot i Fiat Chrysler, koji je u ponedjeljak službeno pokrenuo novu ujedinjenu kompaniju, kao i Toyota, piše AP, a prenosi SEEBizz.


Autor : GLEDAJ.RS/SEEBIZ

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x