Rusija predstavlja prvi električni avion na svetu

Rusija će predstaviti prvi svetski avion sa električnim motorom na Međunarodnom vazduhoplovno-kosmičkom salonu MAKS 2021, koji će biti održati od 20. do 25. jula u gradu Žukovski, u Moskovskoj oblasti, najavio je zamenik premijera Jurij Borisov.


„Električni avion zasnovan na principima superprovodljivosti napravljen je sa Fondom za napredne studije“, rekao je Borisov novinarima, prenosi Tanjug Raša tudej.


Inovativni elektromotor na bazi visokotemperaturnih superprovodnika (HTSP) snage 500 kW (679 konjskih snaga) proizvela je kompanija Superoks, specijalista za HTSP materijale.Testiranja superprovodljivog avionskog elektromotora započeta su 5. februara, pri čemu je avion Jak-40 pretvoren u specijalizovanu letačku laboratoriju. Jedan od tri motora Jaka-40, koji se nalaze u zadnjem delu aviona, zamenjen je turboosovinskim gasno-turbinskim motorom sa električnim generatorom, koji je razvio ruski Centralni institut za aviionske motore (CIAM) zajedno sa vazduhoplovno-tehničkim univerzitetom Ufa.Električni motor, koji koristi sistem visokotemperaturne superprovodljivosti i kriogen, ugrađen je u nos aviona sa tromlaznim pogonom.Andrej Vavilov, predsednik odbora direktora kompanije Superoks, rekao je da su ruski naučnici prvi u svetu započeli testiranje električnog avionskog motora sa HTSP tehnologijom.„Naš razvoj zasnovan je na dugogodišnjim istraživanjima i ispitivanjima, imamo stotine proizvedenih prototipova rotora i oko deset proizvedenih i testiranih uzoraka motora različitih kapaciteta“, naveo je Vavilov.

Planirano je da se nova tehnologija koristi za proizvodnju motora i elektroenergetskih sistema za potpuno električne avione i helikoptere, prenosi RT.Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x