Ruska hakerska od Applea traže 50 miliona dolara

Apple je ucenjen na 50 miliona dolara u najnovijem ransomware napadu koji je posledica krađe niza inženjerskih i proizvodnih shema trenutnih i budućih proizvoda tajvanske kompanije Quanta koja za njega proizvodi MacBookove i druge proizvode.


U posedu tih poverljivih i osetljivih inženjerskih shema je ruska hakerska grupa REvil, poznata i po imanu Sodinokibi, koja je već započela sa objavljivanjem ukradenih slika, nakon što je Quanta odbila da plati otkupninu od 50 miliona dolara, prenosi SeeBiz.

Hakeri su se sad okrenuli Appleu i od njega zatražili novac sa napomenom da otkupninu plati najkasnije do 1. maja, jer će u suprotnom objaviti sva poverljiva dokumenta.

Kako se čini, ukradene sheme su autentične, jer se među objavljenim slikama nalazi i shema dizajna najnovijeg iMaca koji je predstavljen pre par dana, a na njoj stoji i upozorenje koje glasi "Ovo je vlasništvo Applea i mora se vratiti" i tekst u kome piše da se dokumenti ne smeju reprodukovati, kopirati ili objavljivati.

Quanta je potvrdila hakerski napad na svoje servere, a Apple slučaj još nije komentarisao.


Sajber stručnjaci za CNBC objašnjavaju da je ova hakerska grupa do sada uglavnom vršila napade na kompanije sa teritorije bivšeg Sovjetskog saveza, ali da se sada stvar promenila.

Grupa  REvil je do sada izvela 170 napada i od njih prikupila oko 100 miliona dolara.


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x