Slučaj GameStop: Mnoge je kampanja na Redditu skupo koštala

Možda i brže nego što se očekivalo, deonice GameStop-a, koje su nekoliko dana izazivale nervozu na Wall Streetu i ozbiljne gubitke hedge fondova, strmoglavo su pale na "normalnu" vrednost.


Njihov pad od 80 posto u nedelji znači da je sa tržišta nestalo čak 18 milijardi dolara.

Gubici bi bili još gori da se deonice nisu oporavile u petak (+19%) nakon što je aplikacija Robinhood uklonila ograničenja za kupovinu. U januaru je cena GameStopa, kompanije za videoigre, eksplodirala i to uglavnom zahvaljujući WSB zajednici na Redditu. Ova zajednica je želela da stvori što više problema velikim ulagačima koji su se neuspešno kladili na pad GameStop deonica sa kratkim pozicijama.


PROČITAJ VIŠE

GAMESTOP, REDDIT I ROBIN HUD: ŠTA JE TO GAMESTOP I ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA?


Cena deonica je dosegla 483 dolara, a kompanija je postala najjača u indeksu Russell 2000 s tržišnom vrednošću od 33,7 milijardi dolara.

Sve je jasnije da u ovoj "igri" sa cenom deonica GameStopa nisu učestvovale samo male kompanije , AMC i neke druge "meme" deonice. 

JPMorgan veruje da su najveću ulogu imali institucionalni investitori koji su se na vreme povukli iz ulaganja, prenosi SeeBiz.


Wall Street Journal izvestio je, na primer, da je njujorški hedge fond Senvest Management na tom računu generisao 700 miliona dolara dobiti. Stoga je na neki način kampanja Reddit bila pomalo kontraproduktivna ...

Autor : Gledaj.rs/SEEBIZ

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x