Snažan rast dobiti BMW-a, ali i upozorenje za ostatak godine

BMW je u prvom tromesečju zabeležio neto dobit od 2,8 milijardi evra, nakon što se zaustavio na 574 miliona evra u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihod od prodaje porastao je za 15 posto, na 26,8 milijardi evra.


Bavariski div ipak je upozorio da očekuje da će ostatak godine ostati nestabilan i da će porast troškova sirovina naštetiti zaradi.

Marža pre oporezivanja za glavne operacije proizvodnje automobila verovatno će se pojaviti na gornjem kraju prethodne prognoze između 6 i 8 posto, objavila je kompanija u petak.


Automobilska marža porasla je na 9,8 posto u prvom tromesečju, prenosi portal SeeBiz.

BMW je u aprilu zabeležio 370-postotni skok dobiti pre oporezivanja u ovom tromesečju, jer se vratio snažnije nego što se očekivalo.


Prodaja vozila tokom prvog tromesečja porasla je više od trećine, na gotovo 637 000 automobila, jer su se isporuke u Kini gotovo udvostručile. Tromesečni rezultati takođe su podstaknuti prodajom prethodno unajmljenih vozila, posebno na američkom tržištu.


Prodaja vozila u Severnoj Americi porasla je za 17 posto.

Prodaja BMW-ovih elektrificiranih modela vozila više se nego udvostručila u tromesečju, kada je kompanija imala koristi i od veće prodaje svojih unosnih terenaca X5 i X6.


BMW je uglavnom izbegao probleme zbog nedostatka čipova. Proizvođač automobila poznat je po svojim snažnim odnosima s dobavljačima i sarađuje sa njima kako bi izbegao smetnje.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x