Šta je Parlier i zašto su Epl i Amazon onemogućili preuzimanje i upotrebu ove aplikacije

Društvena mreža Parler postala je alternativa pristalicama odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa nakon što su njegovi nalozi na Tviteru, Fejsbuku i Instagramu ugašeni.


Ova društvena mreža je poslednjih dana zabeležila rast korisnika, ali su sada tehnološke kompanije Epl (Apple Inc.) i Amazon (Amazon.com) onemogućile korisnicima preuzimanje aplikacije Parlera sa svojih servisa kao i njeno korišćenje.


Ugašeni zbog mogućnost pozivanja na nasilje


Postupak je obrazložen time što njeni administratori nisu preduzeli adekvatne mere kako bi sprečili postavljanje objava koje pozivaju na nasilje.


“Suspendovali smo aplikaciju Parler dok ne budu razrešili sporna pitanja”, saopštila je Epl.


Ta kompanija je Parleru dala rok od 24 sata da dostavi detaljni plan rada – ističući da su njeni korisnici koristili taj servis za koordinaciju opsade Kapitol hila koja se dogodila u sredu. Inače, većina njenih korisnika su građani konzervativnije orijentacije i stavova koji naginju ka desnici.


Istovremeno, Amazon je suspendovao Parler sa svog servisa uz obrazloženje da ta društvena mreža nije uspela da utiče na objave koje promovišu nasilje – čiji se broj značajno povećavao, saznaje agencija Rojters. Te informacije potvrdio je portparol Amazona. Istovetan potez u petak je povukla i kompanija Gugl (Google).


Izvršni direktor Parliera- koordinirani napad na našu društvenu mrežu


Džon Maci, izvršni direktor Parlera izneo je kritike na račun Amazona, Gugla i Epla, rekavši da je jasno da se radi o kooridinisanoj aktivnosti  čiji je cilj ograničiti mogućnosti aplikacije – u trenutku kada je Trampu zabranjen pristup drugim društvenim mrežama.


„Postoji mogućnost da Parler neće biti dostupan tokom jedne sedmice dok ga budemo obnavljali od nule”, objavio je Maci na društvenoj mreži Parler. Ukazao je da se, kako je naveo, radi o koordiniranom napadu tehnoloških giganata kako bi eliminisali konkurenciju na tržištu. „Ovo je bio koordinirani napad tehnoloških giganta da ubiju konkurenciju na tržištu. Očekujte da se rat protiv konkurencije i za slobodu govora nastavi i nemojte nas otpisivati”, istakao je Maci.


Da podsetimo, u SAD traje kampaja Trampovih pristalica da se sa Instagrama, Tvitera i Fejsbuka pređe na alternativne mreže među kojima je i Parler.


Autor : GLEDAJ.RS/VOA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x