Toyota razvija novi motor na vodonik

 Japanska Toyota razvija novi motor na vodonik, kao deo svog koncepta smanjenja emisije staklenih gasova, saopšteno je iz kompanije.

Novi turbomotor  na vodonik biće trocilindraš zapremine 1,6 litara. U principu je sličan benzinskom motoru, ali osim zbog zanemarive potrošnje motornog ulja, neće emitovati nikakve gasove koji proizvode efekat staklene bašte, kažu u Toyoti.

Dodaju da je izgaranje vodonika brže nego benzina, što pozitivno utiče na dinamiku automobila.

Toyota očekuje da će motor testirati u junu tokom jedne od etapa lokalne trke na stazi u Shizuoka.

Toyota već ima iskustva u izradi motora na vodonik.  Kompanija  je 2014. predstavila prvi svetski serijski automobil na tu vrsti goriva, Mirai.

Međutim, u njega je u osnovi ugrađen električni motor koji dobija energiju potrebnu za pokretanje  iz hemijske reakcije vodonika i kiseonika, a nusproizvod je voda.

Uprkos nedavnom početku prodaje druge generacije tog automobila, Mirai nije previše tražen u Japanu. U prilog mu ne ide visoka cena i nedovoljno razvijena mreža pumpi sa vodonikom.

Japanska vlada je krajem prošle godine odobrila plan za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji između ostalog postavlja cilj postupnog prestanka proizvodnje svih benzinskih i dizelskih vozila do sredine 2030-ih godina.

Prema japanskoj vladi, ta razvojna strategija trebalo bi da podstakne privredu i stvori ekonomski učinak od gotovo 900 milijardi dolara do 2030. godine i više od 1,8 biliona u sledećih 20 godina.

Foto: Pixabay

Autor : Gledaj.rs/SeeBizz

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x