ŽURKA NA MARSU MOŽE DA POČNE: FRANCUSKA KOMPANIJA IZRADILA BOCU I ŠAMPANJAC ZA SVEMIR (VIDEO)

Najava komercijalnih putavanja u svemir podstakla je francuski brend šampanjca G.H. Mama da uložili mnogo vremena i resursa u razvoj futurističke boce šampanjca koja se može koristiti u svemiru pri nultoj gravitaciji.

Mumm Cordon Rouge Stellar je prvi šampanjac dizajniran posebno za svemirska putovanja. Dolazi u boci od polu stakla i ima specijalno dizajniran uređaj za otvaranje i zatvaranje od nerđajućeg čelika koji se savija preko klasične plute.  Astronauti ili svemirski turisti tada mogu uzeti piće iz vazduha koristeći posebne čaše.


„Ovaj projekat je, naravno, veoma stimulativan zbog svoje visokotehnološke prirode i svog 100 odsto francuskog identiteta, od dizajna do proizvodnje“, rekao je dizajner Octave de Gaulle. Obične boce šampanjca nisu baš prikladne za nultu gravitaciju. Sam šampanjac različito reaguje na svemirske uslove, jer mehurići ne izlaze na površinu i tako ne oslobađaju molekule arome kao na Zemlji, menjajući tako miris i primarne note pića. Godine 2017, kada je ideja o komercijalnom svemirskom putovanju počela da dobija na snazi, kompanija G.H. Mama je odlučil da se pozabavi svim ovim pitanjima.


Nakon pet godina istraživanja i saradnje sa CNES-om (Centre National d’Etudes Spatiales), francuskom vladinom svemirskom agencijom i privatno finansiranom američkom svemirskom kompanijom Akiom Space, francuski proizvođač šampanjca nedavno je predstavio Mumm Cordon Rouge Stellar.

„Zamislite posadu u svojoj kapsuli na putu za Mars na pet meseci, čiji članovi nisu videli voće ili povrće od svog odlaska, više nisu u direktnom dijalogu sa Zemljom. Zatvoreni su u jednu ili dve sobe, spavaju u vrećama za spavanje okačenim na zid... I jednog dana, jednom je rođendan ili Božić. Kako obeležiti ovaj trenutak?" upitao je Oktav de Gol. „Sa šampanjcem koji smo razvili, oni će imati trenutak druženja i humanosti. Ne radi se o opijanju, rizikovanju pijanstva, već o ponovnom stvaranju rituala koji poznajemo na Zemlji."

Osim futurističke boce koja dolazi u zaštitnom omotaču od aluminijuma aeronautičkog kvaliteta, G.H. Mumm je takođe stvorio veoma poseban šampanjac dizajniran za uživanje u nultoj gravitaciji. 

Rezultat a je smeli i pikantni šampanjac, sa jačim voćnim notama i živahnijom kiselinom od verzije Mumm Cordon Rougea namenjene zemaljskoj konzumaciji. Međutim, vredi imati na umu da će ove intenzivne arome i ukusi biti mnogo manje intenzivni kada se iskuse u svemiru.Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x