Švajcerski izvoz satova potonuo u 2020. godini, Swatch u prošloj godini zatvorio preko 380 radnju

Vrednost švajarskog izvoza satova pala je u 2020. godini 22 posto, odražavajući urušavanje prodaje u pandemiji na glavnim tržištima, uz izuzetak Kine, objavilo je u četvrtak udruženje švajcarskih proizvođača satova.


Švajcarski proizvođači prodali su prošle godine satove u vrednosti 17 milijardi franaka (19 milijardi dolara), pokazuju podaci udruženja.

Pandemijska se godina za švajcarske izvoznike satova padom približila razdoblju globalne finansijske krize, od 2008. do 2009. godine.

Prodaja satova u Evropi i Sjedinjenim Državama prošle godine pala je za 25 odnosno 20 posto, dok je u Kini skočila za 20 posto.

U Kinu je Švajcarska prošle godine izvezla satove u vrednosti 2,4 milijarde franaka, čime je Kina postala vodeće inostrano odredište za te proizvode, istisnuvši sa te pozicije Hong Kong.

Zdravstvena kriza Kinu je manje pogodila nego ostale zemlje i prodaja satova oporavila se u drugoj polovini godine jer su Kinezi satove radije kupovali kod kuće nego na putovanjima u inostranstvo.


Swatch u prošloj godini zatvorio preko 380 radnju


Div švajcarske industrije satova Swatch odvojeno je u četvrtak izvestio o padu prihoda u prošloj godini za 28,7 posto, na 5,6 milijardi franaka.

Time je 2020. završio s neto gubitkom, prvi puta otkada je osnovan, od 53 miliona franaka, nasuprot dobiti od 748 milijuna franaka u godini ranije, pokazalo je poslovni izveštaj.

"Izostanak turista i dalje teško pogađa, u prvom redu prodavnice Swatch Grupe na aerodromima i turističkim odredištima", objavila je kompanija čija široka paleta satova obuhvata brendove Omegu, Longines i Tissot.

Prošle godine Swatch je trajno zatvorio 384 radnje i smanjio broj zaposlenih za 10 posto, na 32.400, pokazuju podaci kompanije, prenosi SeeBiz.

Autor : Gledaj.rs-/SeeBizz

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x