Veliki brat: Dronovi koji prepoznaju lica spremni su za poletanje

Izraelske kompanije za nadzor razvijaju neke od prvih bespilotnih letelica sa naprednim mogućnostima prepoznavanja lica, dok američka policija razmišlja da li će uskoro dodati ovu kontroverznu tehnologiju svojim bespilotnim letelicama, prenosi Forbs.


Kao znak skorog dolaska biometrijske identifikacije iz vazduha, izraelski startup, koji je prethodno finansirao Microsoft, patentirao je tehnologije za prepoznavanje lica putem dronova.


Prijavu za patent, objavljenu početkom ovog meseca, podnela je kompanija AniVision sa sedištem u Tel Avivu još u avgustu 2019. godine u SAD, u kojoj se detaljno opisuje tehnologija koja pomaže dronu da pronađe najbolje uglove za snimak i prepoznavanja lica, a podneli su ga sadašnji i bivši zaposleni u AniVision, uključujući tri iz Belfasta, UK.Patent ima za cilj da reši složenosti prepoznavanja lica iz leteće mašine. Pojavljuju se različiti očigledni problemi kada se pokuša prepoznavanje lica iz drona: stvaranje pravog ugla pod kojim se lice može pravilno uhvatiti i mogućnost dobijanja kvalitetnih vizuelnih slika dok se krećete. I jedno i drugo je znatno teže nego dobiti poklapanja sa statičnih snimaka.


Dronovi sa prepoznavanjem lica su spremni za lansiranje, a njihova uloga bi trebalo da bude veća od nadzora


Jasno je da je tehnologija spremna za lansiranje. Izvršni direktor AniVision Avi Golan rekao u izjavi za Forbes da, iako AniVision nije imao ni jedan dron sa prepoznavanjem lica u proizvodnji, da će takvi dronovi uskoro postati stvarnost.


„Zapravo mi je veoma drago što imam patent za to“, rekao je, sugerišući da bi to dobro funkcionisalo u pametnim gradovima, gde bi dronovi mogli da pružaju funkcije izvan nadzora. Ukazao je na bespilotne letelice koje potencijalno zahtevaju prepoznavanje lica kako bi se utvrdilo da li su došli do pravog kupca. Amazon je već patentirao sličnu tehnologiju, ukazujući na svoje potencijalne planove za svoju eksperimentalnu flotu dronova za isporuku.Ali, dodao je Golan, iako tehnologija postoji, AniVision čeka na šire prihvatanje i dronova i prepoznavanja lica pre nego što bilo koji proizvod bude plasiran.


„Mislim da je to više futuristička tehnologija, ali želim da je imam u svom džepu kad je čovečanstvo više prihvati.“


Ukazao  je i da kompanija trenutno ne sarađuje sa američkim državnim agencijama, već je odlučila da radi sa privatnim kompanijama poput kazina i maloprodaje.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x