(VIDEO) Kina predstavila prototip maglev voza koji razvija do 620 km/h, ovako će izgledati

Prototip superbrzog voza, nazvanog „super metak voz maglev“, koji razvija maksimalnu bržinu od 620 kilometara na sat, sišao je sa proizvodne trake u Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan na jugozapadu Kine, izvestila je kineska agencija Sinhua.

To je prvi voz ove vrste koji koristi visokotemperaturnu superprovodljivost maglev tehnologije (magnetna levitacija – između voza i šina ne postoji kontant pa time ni sila trenja), a u celosti je projektovan i proizveden u Kini, navodi Sinhua, a prenosi portal Global tajms.Visokotemperaturni superprovodljivi maglev voz se razlikuje od postojećih magleva koji koriste tehnologiju superprovodljivosti niskih temperatura ili normalnu provodljivu magnetnu levitaciju, a ova promena će omogućiti stabilniju vožnju voza.

Napravljen od laganih karbonskih vlakana, s „nosom“ u obliku metka i tenologijom visokotemperaturne superprovodljivosti, prototip ovog voza je kreiran da razvija maksimalnu brzinu od 620 km/h, i verovatno je najbrže kopneno vozilo na svetu, ističe kineska novinska agencija.

Profesor He Čhuan je rekao novinarima na prezentaciji da bi voz mogao da postane operativan u narednih tri do deset godina.


Autor : GLEDAJ.RS/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x