Američka agencija za bezbednost zahtevaće da sva vozila imaju uređaje za automatsko kočenje

Agencija vlade SAD za bezbednost na putevima (NHTSA) je najavila da će zahtevati da kroz tri godine svi novi putnički automobili i laki kamioni imaju uređaje za automatsko kočenje u slučaju nužde i da ispunjavaju strože bezbednosne standarde.

Ovonedeljno saopštenje NHTSA je najnoviji korak te agencije ka regulisanju elektronskih sistema koji preuzimaju određene zadatke koje inače obavljaju vozači.

Glavna savetnica te bezbedosne agencije En Karlson kaže da 90 odsto novih vozila već ima tehnologiju automatskog kočenja, ali je to u okviru dobrovoljnog programa kojeg su 2016. godine prihvatili proizvođači automobila.

Dodala je da NHTSA želi da sistemi kočenja budu efikasniji i pri većim brzinama, posebno radi izbegavanja naletanja na pešake naročito noću.

Uredba koju će predložiti NHTSA, zahtevaće, na primer, da sistemi omogućavaju vozilima da u potpunosti mogu da automatski izbegnu naletanje na druga vozila brzinom do 80 kilometara na sat čak i ako vozač uopšte ne reaguje. A ako vozač koči, ali ne dovoljno da spreči sudar, sistem bi morao da izbegne udarac u drugo vozilo i brzinom do 100 kilometara na sat.

"Time bismo mogli da dovedemo do toga da nesreća pri velikoj brzini ne bude smrtonosna, već samo sudar s lakšim povredama ili samo s oštećenjem imovine, kao što je sada pri nižoj brzini", rekla je Karlson.

Agencija kaže da će ta tehnologija drasično smanjiti naletanje otpozadi, od čega sada gine najmanje po 360 ljudi godišnje. Takođe će smanjiti broj povređenih za bar 24.000 godišnje i materijalna šteta, procenila je NHTSA.

Iako je broj poginulih na putevima u SAD blago opao prošle godine, agencija je saopštila da broj od 42.795 poginulih i dalje "predstavlja nacionalnu krizu".

Najava NHTSA je odgovor na pravilo koje je Kongres SAD odobrio 2021. godine zahtevajući da proizvođači automobila opreme nova putnička vozila uređajima za automatsko kočenje i drugom savremenom tehnologijom bezbednosti.

Uređaj za automatsko kočenje u slučaju nužde može otkriti predmete na putu i ​​zaustaviti ili usporiti vozilo, čime se sudar može sprečiti ili bar ublažiti.

Karlson je rekla da će novo pravilo zahtevati da uređaji povezani sa sistemom za kočenje mogu da uoče pešake i bicikliste, naročito u mraku. Pogibije pešaka, rekla je ona, porasle su za 53 odsto širom SAD u protekloj deceniji, a dve trećine pogine kada na njih putničko vozilo naleti od pozadi. Karlson je rekla da će svi automobili morati da mogu da se zaustave i time potpuno izbegnu naletanje na pešaka brzinom do 60 kilometara na sat.

Stručnjaci za auto-tehnologiju kažu da će postojeći sistemi morati da se poboljšaju da bi zadovoljili te buduće zahteve, ali da se to može postići naprednijim softverom, te vozila zato ne bi trebalo da poskupe.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x