Američke sankcije pojedincima i organizacijama iz Irana i Turske zbog planiranja atentata

 Sjedinjene Američke Države su danas najavile uvođenje sankcija protiv grupe Iranaca, Turaka i kompanija optuženih za planiranje atentata na bivše zvaničnike američke vlade, kao i na dvojne američko-iranske državljane i disidente.

Kako je saopšteno iz američkog ministarstva finansija, za učešće u zaveri čiji su cilj bile likvidacije novinara i aktivista terete se tri osobe koje žive u Iranu i Turskoj, jedna kompanija povezana sa Iranskom revolucionarnom gardom i dva visoka zvaničnika iranske obaveštajne službe.
Njima će, na osnovu američkih kaznenih mera, biti blokiran pristup njihovim novčanim sredstvima i imovini u SAD, a Amerikancima i američkim firmama biće zabranjeno da rade sa njima.

Kako je američko ministarstvo finansija saopštilo, SAD ostaju usredsređene na raskrinkavanje zavereničkih planova iranske vojske koja se "upustila u niz pokušaja ubistava i druge akte nasilja i zastrašivanja protiv onih koje ona smatra neprijateljima iranskog režima".

Nekoliko ovakvih planova razotkriveno je proteklih godina, među njima i zavera da se likvidira bivši nacionalni savetnik SAD za bezbednost Džon Bolton - isplanirana po svoj prilici u znak odmazde za američki vazdušni napad u kojem je ubijen najmoćniji iranski general Kasem Solejmani.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x