Američki investitor i Putinov kritičar koji se obogatio u Rusiji pronađen mrtav u Vašingtonu

Američki broker i investitor Den Rapoport, koji se obogatio na ruskom tržištu tokom 1990-ih i 2000-ih i kasnije osnovao elitni noćni klub u Moskvi pre nego što je napustio zemlju, pronađen je mrtav na pločniku u Vašingtonu, saopšteno je iz policije.
Kako prenosi Radio slobodna Evropa pisanje RFE/RL na engleskom jeziku, policija istražuje smrt 52-godišnjeg Rapaporta, koji je pronađen mrtav ispred stambene zgrade na severozapadu glavnog grada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali za sada nema naznaka da se radi o nasilnoj smrti.

Prema preliminarnom policijskom izveštaju, policija je odgovorila na dojavu o "skakaču", u večernjim časovima 14. avgusta, a čovek koji je kasnije idenfifikovan kao Rapaport, odvežen je u bolnicu gde je proglašen mrtvim.

Takođe se navodi da je na sebi imao papuče "japanke", te da je kod njega pronađeno 2.620 dolara u gotovini, zajedno sa slušalicama, polomljenim mobilnim telefonom i drugim predmetima.

Briana Burč (Brianna Burch), portparol policije, rekla je za RFE da po svemu sudeći niko nije bio sa Rapaportom u tom trenutku i da nema svedoka. Dodala je da nema informacija da je ostavio oproštajnu poruku.

Rapaport se nedavno preselio u Vašington, nakon što je proveo proteklih nekoliko godina radeći u ukrajinskom finansijskom sektoru.

Očekuje se autopsija, a iz FBI-ja nisu odgovorili da li su i oni uključeni u istragu.

Rapoportova supruga iz Ukrajine, Alonja, potvrdila je njegovu smrt u objavi na Fejsbuku.

Letonac po rođenju, Rapoport je sa porodicom emigrirao u SAD 1980. godine. Nakon što je diplomirao, preselio se u Rusiju tokom ranih devedesetih, u vreme talasa privatizacije u toj zemlji.

Prodaja bivših državnih kompanija je stvorila tržište deonica u ekspanziji, ali i novu generaciju milionera, kako ruskih tako i stranih.

Više od 10 godina je radio u lokalnoj brokerskoj agenciji, tvrdio je da su mu klijenti najbogatiji ruski tajkuni, a 2007. je otvorio noćni klub Soho rums (Soho Rooms) u centru Moskve, stecište ruske i strane elite.

Vratio se u SAD 2012. godine, zbog slabljenja brokerskog tržišta, ali je u intervjuu uoči odlaska kritikovao smer u kojem se kreće Rusija i izrazio podršku za Alekseja Navaljnog, velikog kritičara zvaničnog Kremlja, koji je prošle godine završio iza rešetaka.

U Vašingtonu – gdje je rekao da mu roditelji žive – osnovao je konsultantsku kuću Rapoport kapital, a 2016. je otvorio kancelariju u Kijevu i osnovao investicioni fond.

U objavama na društvenim mrežama, pružao je podršku Ukrajini i bio veliki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rapoport se našao u žiži javnosti u januaru 2017. kada je Njujork tajms izveštavao da su ćerka i zet novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa kupili vilu u vlasništvu njega i njegove prve supruge, lociranu u ekskluzivnoj četvrti Vašingtona.

Istog meseca, suosnivač noćnog kluba Soho rums Sergej Tkačenko, pronađen je mrtav ispred zgrade u Moskvi. Istražioci su naveli da je "imao povrede tipične za pad sa velike visine".

Istraživačka organizacija "Bellingcat" je 2018. objavila da je Rapaport stvorio fiktivnu ličnost po imenu Dejvid Džuberg (David Jewberg), koji je često citiran u ukrajinskim medijima kao viši analitičar u Pentagonu.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x