Đedović sa Udruženjem nemačke privrede za Istočnu Evropu o saradnji u energetici

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas na delegacijom Udruženja nemačke privrede za Istočnu Evropu (German Eastern Business Association) o saradnji u energetskom sektoru i prioritetima Srbije u sprovođenju energetske tranzicije.

"Naša strateška orijentacija je sprovođenje energetske tranzicije i mi moramo zbog naše održive budućnosti da povećamo proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), unapredimo energetsku efikasnost i smanjimo emisije štetnih gasova iz termoelektrana", rekla je Đedović, a saopštilo to Ministarstvo.

Dodala je da Srbiju "očekuju investicije od 15 milijardi evra i uskoro će se pred Vladom Srbije naći lista prioritetnih projekata među kojima su značajni oni o proizvodnji električne energije, distribuciji i prenosnoj mreži".

Srbija i Nemačka uspostavile su, kako je navedeno, klimatsko partnerstvo u cilju podrške Srbiji u sprovođenju Zelene agende EU.

Ministarka je rekla da je cilj Srbije da do 2030. godine smanji emisije štetnih gasova u odnosu na 1990. godinu za 34 odsto, kao i da će se u ovom mesecu raspisati aukcije koje će u srednjem roku povećati proizvodnju OIE, skoro tri puta.
"Imajući u vidu da raspolažemo velikim brojem sunčanih dana, opredeljeni smo da podstaknemo investicije javnog i privatnog sektora u izgradnju solarnih elektrana, ali i da nastavimo sa subvencionisanjem građana u postavljanju solarnih panela čime postaju kupci-proizvođači električne energije", rekla je ona.

Đedović je rekla da resorno ministarstvo uspešno sarađuje sa Nemačkom razvojnom bankom KfW na uvođenju korišćenja biomase i geotermalne energije u lokalnim toplanama u kojima se napušta upotreba fosilnih goriva.

Do sada su, prema njenim rečima, u rad puštene toplane u Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru, dok u julu počinju radovi na toplani u Majdanpeku.

Predstavnici tog udruženja rekli su da pružaju podršku Srbiji u procesu zelene energetske tranzicije, istakavši važnost regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu u dostizanju klimatske neutralnosti.

Udruženje nemačke privrede za Istočnu Evropu je regionalna inicijativa nemačke privrede za zemlje centralne, istočne, jugoistočne Evrope, južnog Kavkaza i centralne Azije koja aktivno doprinosi smanjenju trgovinskih barijera i poboljšanju ekonomskih uslova u regionu. Inicijativu podržava šest centralnih nemačkih poslovnih udruženja i 350 kompanija članica.

Sastanku su prisustovali predstavnici ambasade Nemačke u Srbiji, nemačkih saveznih ministarstava, Nemačko-srpske privredne komore kao i predstavnici nemačkih kompanija koji posluju u Srbiji.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x