Građevinski sektor beleži pozitivan trend u 2022. godini, 2023. ne tako optimistična?

Prošla godina se u najmanju ruku mogla nazvati burnom, ratna zbivanja u Ukrajini uticala su na svetsku ekonomiju, uzrokujući nagli skok cena sirovina i nepovoljnu situaciju na tržištu energenata. Svaka grana privrede osetila je negativne posledice ratnog stanja na istoku Evrope. A kakva je bila protekla godina za građevinsku industriju i šta nas čeka u ovoj, 2023. godini?
Platforma Daibau, koja se, na obostrano zadovoljstvo, bavi povezivanjem izvođača radova i svih onih kojima su izvođači potrebni, sprovela je istraživanje i na osnovu istog sastavila kompletne i detaljne građevinske izveštaje za proteklu godinu, sa prognozom za 2023. u koju smo nedavno zakoračili.

Ovi izveštaji o srpskom građevinskom tržištu, rađeni za svako tromesečje 2022. godine, prate ključne pokazatelje kretanja izvođača i investitora. U izveštaju si predstavljeni podaci Zavoda za statistiku Republike Srbije, Dun & Bradstreet-a kao i rezultati prikupljeni na uzorku od stotine hiljada mesečnih korisnika Daibau platforme.

Početak 2022. godine miran i stabilan za građevinarstvo
Početak 2022. godine, odnosno prvo tromesečje, bilo je, može se reći, „zatišje pred buru“. Veće cene repromaterijala i usluga još uvek nisu omele građane Srbije da planiraju izgradnju svojih domova, čemu svakako u prilog ide činjenica da su stambeni krediti i kamate u tom periodu, još uvek povoljni. Na osnovu prikupljenih podataka, u odnosu na 2021. godinu, čak 9% izvođača završilo je prošlogodišnje projekte u ovom periodu i spremno su dočekivali novu građevinsku sezonu.

Kada je reč o sirovinama i proizvodima, rast cena osnovnih sirovina od 1,7% donekle je usporen, ali zaoštravanje geopolitičke situacije na istoku Evrope uticaće u narednom periodu na rast cena građevinskog materijala.

Kada je reč o broju izdatih građevinskih dozvola, ukoliko se napravi paralela između poslednjeg kvartala 2021. i prvog kvartala 2022. godine, uočava se pad broja izdatih građevinskih dozvola - broj je smanjen za 36 %, međutim ovo je očekivano jer je reč o zimskom periodu godine.

Drugo tromesečje 2022. - teška vremena, rast konkurencije

Visoke cene energenata nastavljaju da povećavaju cene finalnih proizvoda, što ima veliki uticaj na cene građevinskog materijala, međutim u ovom periodu beleži se rast novih projekata, kao i broj izdatih građevinskih dozvola.

Osnovne sirovine su u proseku pojeftinile za 24%, međutim visoka inflacija i potreba za energentima u proizvodnji finalnih proizvoda poskupele su ih za 6% od početka 2022. godine.
Ipak, broj novih građevinskih projekata povećan je za 19%, a broj izdatih građevinskih dozvola beleži blagi rast.

Konkurencija nastavlja da raste i u drugom tromesečju 2022.godine. Naime, broj srpskih građevinskih preduzeća se povećao za gotovo 2% u prvom tromesečju 2022. godine, a i u drugom kvartalu beleži rast za skoro 2%. Prema tome, drugo tromesečje 2022. godine se može definisati ovako: teška su vremena, ali je konkurencija veća.

Treći kvartal 2022. godine bez većih potresa

Planovi gradnje su se povećali za čak 6,5% i izvođači radova imaju više posla u odnosu na prošli kvartal, što je nadasve neobično pred zimski period.

I treći kvartal beleži pad cena osnovnih sirovina: za -4,8%. Cene građevinskog materijala takođe su snižene, za -2,1% u odnosu na početak 2022. godine.

Kada je reč o broju građevinskih projekata, povećao se za 9,8% što je smanjilo raspoloživost izvođača radova.

Broj novih građevinskih dozvola povećan je za 16%, a između drugog i trećeg kvartala 2022. godine, namera da se gradi povećala se za 6,5%. Na osnovu navedenih podataka, vidljivo je da je treći kvartal 2022. godine zabeležio pozitivan trend.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x