Kod Višegrada napadnuti bošnjački povratnici, napad osudio potpredsednik RS i načelnik Višegrada

Potpredsedik Republike Srpske Ćamil Duraković najoštrije je osudio napad na bošnjačke povratnike u okolini Višegrada.
"Najstrožje osudjujem napad na dvoje povratnika, starijih ljudi Fadila i Ajšu Memišević, koji su u povratničkom selu Omeragići kod Višegrada mučki napadnuti i brutalno pretučeni od, za sada, nepoznatih maskiranih lica", naveo je Duraković.

On je ocenio da "živimo u ambijentu u kojem je vlast svojim odnosom prema bezbednosti gradjana ohrabrila nasilničko ponašanje".

"Želim da verujem da ovo nije refleksija dešavanja i huliganskih napada u Banjaluci", kazao je Duraković, preneli su sarajevski mediji.

On je pojasnio da je policija prošlog vikenda poslala poruku da nije u stanju da obezbedi sigurnost gradjana, nakon što su huligani u Banjaluci napali aktiviste LGBT zajednice i nvinare, zbog čega su oni morali da napuste taj grad i RS.

Bošnjačke povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, koji su u osmoj deceniji života, brutalno je u četvrtak naveče pretukao nepoznati počinilac ili više njih.

Njih je pronašla je grupa povratnika Bošnjaka koji dolaze vikendom u Višegrad, posle čega su prevezeni u višegradski Dom zdravlja, a potom u bolnicu u Goraždu.

Iz Policijske uprave Foča saopšteno je da policija traga za muškarcem koji je maskiran i naoružan provalio u porodičnu kuću kod Višegrada, pretukao supružnike i ukrao sedam hiljada konvertibilnih maraka (oko tri i po hiljade evra).

"Brutalno su pretučeni, kuća je ispreturana, uzeli su im ono novca što su imali", kazao je Bilal Memišević, njihov bliski rodjak, koi je i predsednik Medžlisa islamske zajednice Višegrad.

On je još kazao da se "svaki dan iz Banjaluke čuju teške poruke i da je napad možda rezultat toga", dodavši da su se Memiševići u RS vratili pre 22 godine i da do sada nisu imali nikakvih problema.

"Oni su napadnuti prvi dan Ramazana, unakaženi, kuća prevrnuta. Oni se nisu mogli ni braniti. Napadom na njih šalje se poruka onima koji su u njihovom statusu, pa zato treba razumeti i uznemirenost povratnika", kazao je Memišević, ističući da očekuje šta će pokazati policijska istraga.

Napad na dvoje povratnika u Omeragićima kod Višegrada osudio je i načelnik Višegrada Mladen Djurević.

"Očekujem od nadležnih organa da što pre rasvetle ovaj dogadjaj. Višegrad je grad mira i tolerancije", napisao je Đurević na svom Fejsbuk profilu.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x