Kovačevski: Severnoj Makedoniji treba intergacija u EU, a ne izolacija

 Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas u Kišinjevu da je njegovoj zemlji potrebna integracija u Evropsku uniju, a ne izolacija koja je moguća ako se ne naprave obećane ustavne izmene.
"Severnoj Makedoniji je potrebna integracija u EU, a ne izolacija, ja sam racionalni optimista, verujem u taj cilj i radim na tome", rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare na završetku samita Evropske poltičke zajednice.

Ocenio je da će se, ako se ne dese ustavne promene za uvođenja Bugara u Ustav, koje sprečava najveća opoziciona partija VMRO DPMNE, Severna Makedonija vratiti u period od 2006. do 2016. godine i da će umesto integracije imati izolaciju.

"Videli smo kako izgleda izolacija, nema infrastrukture, zarobljena država, po slobodi medija smo bili na 30. mestu, sada smo 38. u svetu, vladavina prava je bilo okarakterisana kao hibridni režim. Danas, za jednu godinu imamo skok od 19 mesta po slobodi medija. Isto važi i za druge delove vlasti", rekao je Kovačevski.

Severna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja mora da do završetka skriniga (koji se očekuje u novembru) unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija nema neophodnu podršku makedonske opozicije.

Premijer Severne Makdonije je istakao da političke stranke i poslanici u parlamentu imaju obavezu i odgovornost pred građanima da donose odluke koje omogućavaju bolju budućnost i bolji životni standard sadašnjih i budućih generacija.

"Članstvo u EU nije samo po sebi cilj, članstvo u EU je cilj kojim postižemo ono što građani žele", rekao je premijer Kovačevski odgovarajući na pitanje novinara, a prenela pres služba vlade u Skoplju.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x