Krivične prijave protiv gradskih čelnika Niša zbog oduzimanje zemljišta

Stanovnici Gornjeg Matejevca kod Niša podneće Osnovnom javnom tužilaštvu u tom gradu krivične prijave protiv gradonačelnice, predsednika Skupštine grada i načelnice Uprave za imovinu, zbog toga što je skupštinskom odlukom tom selu oduzeto 40 hektara zemljišta na brdu Beli vrh.

Odbornik u Skupštini niške opštine Pantelej Slaviša Dinić rekao je za agenciju Beta da će meštani u toku dana pokrenuti i postupak pred Upravnim sudom, zbog toga što smatraju da je odluka o oduzimanju pašnjaka nezakonita.

"Na jučerašnjem protestu smo predložili rukovodstvu grada da prihvati naš predlog da se na skupštinskom zasedanju ponovo razmotri oduzimanje pašnjaka selu. S ozbirom da skupštinska većina nije prihvatila naš predlog, podnećemo krivične prijave i pokrenuti postupak pred sudom", izjavio je Dinić.

On je dodao da je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski za skupštinskom govornicom iznela niz neistina, što je izazvalo dodatno uznemirenje meštana Matejevca.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na današnjoj sednici Skupštine grada najavila da će grad pašnjake u Gornjem Matejevcu i Jasenoviku dati na licitaciju pošto su se gradu i državi javile firme koje su zainteresovane da zakupe taj prostor.

Ona je kazala da ne može da objavi čime se bave firme koje žele da zakupe pašnjake, ali je dodala da tamo neće biti rađeno ništa što bi ugrožavalo stanovnike Matejevca i Niša.

"Višnje neće da sadi i ovce neće da čuva sigurno. Ali neće ni da kopa litijum, a još manje da skladišti opasan otpad. Ja ću odmah da podnesem ostavku ukoliko na tom prostoru bude išta što će ugrožavati životnu sredinu", istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, nema ničeg što je tajno i zakulisano u oduzimanju pašnjaka, a oni koji organizuju proteste "uzbunjuju i manipulišu ljudima bez razloga".

"Istina je da taj prostor nije iskorišćen od 1994. godine kada je dat žiteljima Gornjeg Matejevca i Jasenovika. S obzirom da su se i državi i gradu javili investitori zainteresovani za zakup, država je odlučila da ponovo uzme to zemljište", izjavila je Sotirovski.

Ona je kazala da je odluka o oduzimanju zemljišta morala da bude doneta na hitnoj sednici Skupštine grada jer je isticao rok za dobijanje saglasnosti od države za davanje zemljišta u zakup.

Odbornik opozicione odborničke grupe "Niš - moj grad" Dragoslav Ćirković rekao je da grad nema zakonska prava da oduzima pašnjake meštanima i da ih daje u zakup.

"Zakonom kojim je to zemljište vraćeno selu zabranjuje se promena namene zemljišta, osim za izgradnju ribnjaka. Ukoliko ste već izašli za govornicu trebalo je da kažete šta će se tamo graditi i onda neće biti uznemirenja ljudi. Ne znamo i dalje šta će biti tamo", izjavio je Ćirković.

Odbornik odborničke grupe "Niš - moj grad" Miodrag Stanković je kazao da je odluka o oduzimanju pašnjaka doneta bez javne rasprave i obaveštavanja meštana šta će se na tom prostoru graditi.

"Ljudi su uplašeni. Vi ste izgubili osećaj za građane, morate da razgovarate sa njima. Vi smatrate da sve možete i da tako treba da bude. Pokušajte da čujete ljude", izjavio je Stanković.

Stanovnici Gornjeg Matejevca su u protekla dva meseca dva puta protestovali zbog oduzimanja pašnjaka. Tokom jučerašnjeg protesta ispred Skupštine grada su na skoro jedan sat blokirali saobraćaj u Ulici Nikole Pašića.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x