Šljivovica upisana na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasledja

Rakija šljivovica upisana je danas na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasledja čovečanstva kao element nematerijalnog kulturnog nasledja Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Odluku o upisu, kako je istaklo ministarstvo, doneo je Medjuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasledja na zasedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.

"Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj praksi na Uneskovu Reprezentativnu listu značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasledja na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i medjunarodnoj promociji 'živog nasledja' Srbije", navodi se.

Ministarstvo kulture je 2021. godine nominovalo šljivovicu za Uneskovu Reprezentativnu listu, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasledje Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasledja Uneska iz Srbije su i porodična slava (2014. godine), kolo - tradicionalna narodna igra (2017. godine), pevanje uz gusle (2018. godine) i Zlakusko lončarstvo (2020. godine).

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x