Ministarka pravde Kosova: Za ustavni sud važniji pojedinačni interesi članova TSK

 Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju ocenila je danas da je za Ustavni sud Kosova važniji pojedinačni interes bilo kog člana Tužilačkog saveta Kosova od opšteg interesa i zaustavljanja korporativizma.
Hadžiju je na konferenciji za medije izrazila neslaganje sa odlukom Ustavnog suda Kosova koji je kao neustavni ocenio Zakon o Tužilačkom savetu Kosova.

"Paradoksalno je da u prvoj tački saopštenja stoji da je trenutni sastav KPK korporativistički, ali u poslednjoj tački stoji da se mandat članovima ne može prestati žrebom kako smo predvideli u zakonu. Za ustavotvorca je najvažniji pojedinačni interes članova TSK, i to ne svih, već samo nekih od njih, od opšteg interesa, od zabrane korporativizma u važnoj instituciji za građane, za pravdu i sistem uopšte", rekla je ona.

Iznenađenje je okvalifikovala i to što se kaže da je delegiranje predstavnika ombudsmana kao ne tužilačkog člana neustavno.

"Venecijanska komisija je sugerisala da se određeni broj netužilačkih članova može rezervisati za nezavisne spoljne institucije, a posebno je pomenula ombudsmana", dodala je Hadžiju.

Hadžiju je rekla da su kroz novi zakon za cilj imali da glavni tužilac deluje nezavisno, profesionalno i da ne bude pod uticajem uskih interesa, uključujući i političke.

Hadžiju je prokomentarisala i zahtev za njenom ostavkom od strane Demokratskog saveza Kosova, rekavši da se to radi zato što predlozi koje ona daje zadiru u njihove interese i voljom za reformom pravosuđa.

Po njenom mišljenju u pokušaju da se poništi tako važan zakon, se, u suštini radi o pokušaju da se koči razvoj i jačanje Tužilačkog saveta Kosova.

Ustavni sud je juče odlučio da proglasi nevažećim Zakon o Tužilačkom savetu Kosova, nakon što su prošle godine poslanici Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova podneli zahtev za ocenu ustavnosti ovog zakona.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x