N1: REM selektivno izostavio činjenice o odluci luksemburškog regulatora

 Televizija N1 ocenila je da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) Srbije u svom današnjem saopštenju selektivno prenelo podatke i izostavilo činjenice koje su važne u sagledavanju kompletne slike i karakteru opomene koju je toj televiziji izrekao nadležni luksemburški medijski regulator (ALIA).

REM je u saopštenju naveo da je luksemburškom regulatoru uputio pritužbu zbog serijala "Junaci doba zlog" o predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, uz ocenu da sadrži govor mržnje o premijerki, "s obzirom na to da se njen lik i delo poistovećuju sa blagajnikom nacističkog logora za istrebljivanje Majdanek".

REM je naveo da je njihova pritužba usvojena i da je luksemburški regulator televiziji N1, koja je registrovana u toj zemlji, izrekao "ukor".

N1 smatra da je REM u saopštenju "svesno prećutao" nalaze relevantnih službi luksemburškog regulatora, uključujući i jasno osporavanje kvalifikacija koju je REM stavio na teret N1 - da je ta televizija u epizodi "Fikus za šefa" povredila dostojanstvo premijerke Ane Brnabić, da je u pitanju govor mržnje i trivijalizacija zločina nacista.

"Obrađivač predmeta u ALIA je ukazao da trenutni politički kontekst u Srbiji, kao i istorijski i filozofski okvir u odnosu na koje bi se morala posmatrati konkretna referenca, nalaže da se ona tretira kao 'otvorena kritika politike vladajuće stranke, a ne govor mržnje usmeren prema Ani Brnabić'", navodi se u saopštenju televizije N1.
Ta televizija navodi da se Savet ALIA nije složio sa tim viđenjem svog obrađivača i odlučio da izrekne opomenu N1, ali da je to telo ipak zaključilo da je sporna sekvenca bila deo kritike vlasti i njihove politike, "što je oblast u kojoj sloboda izražavanja treba da ima povećanu zaštitu, a ne (da je to) govor mržnje protiv srpske premijerke".

Dodali su da je Savet ALIA istakao da je ključno da medijski regulatori, poput REM-a, budu oprezni kada kvalifikuju određena ponašanja kao "govor mržnje" i da taj pojam tumače striktno, kako bi izbegli da prekomerno ugrožavaju slobodu izražavanja.

"Tu kritiku na sopstveni rad REM u saopštenju naravno nije preneo. Pored toga REM nije čak ni objasnio da je N1 izrečena mera koja je najblaža, odnosno opomena", navela je ta televizija.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x